Най-популярното състезание между шеф готвачи вече и у нас
Секция: ЛЮБОПИТНО
17 Януари 2018 11:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-популярното състезание между шеф готвачи вече и у нас

/КРОСС/ Тази вечер е премиерният епизод на любимото състезание за професионални готвачи -„Железният готвач- Рицарски турнир" по кулинарния канал Food Network.

Iron Chef /"Железният готвач"/е японски телевизоннен формат- кулинарно състезание. Стартира в телевизия Фуджи, а премиерата му е била в далечната 1993 година.Излъчват се 309 епизода за 6 години. Поради големия интерес предаването е преведено на английски и се излъчва с огромен успех в САЩ и Канада.

В САЩ сериите се излъчват по телевизионните канали Food Network, Fine Living и Cooking Channel, собстеност на Scipps Nework,и които се разпространяват на петте континента.

Така постепенно кулинарното шоу завладява света.

Следва  „Железният готвач - Америка" - състезание между двама готвачи, които за 60 минути трябва да приготвят поне 5 ястия с определен вид продукти. Обикновено това са или много редки съставки, или много скъпи.

Малко забавна статистика за шоуто в Япония - в излъчените над 300 епизода са използвани близо 1500 трюфела, 4,6 кг черен хайвер, 84 парчета на перка от акула. Продуктите, с които са готвели готвачите, стрували над 7 милиона и 100 хиляди долара.

„Железният готвач- Рицарски турнир" е най-новата поредица на Food Network.

Водещ е Алтън Браун,който определя седмичните предизвикателства.

В журито ще видите също знаменитости в кулинарното изкуство като Джефри Закариан, Марк Форджион и Джада Де Лаурентис.

А състезателите трябва да сътворят удивителни ястия, за да си опитат късмета в Рицарския турнир.Накрая само един ще спечели титлата Iron Chef.

У нас предаването ще се излъчва по телевизионния канал Food Network от 17 януари всяка сряда от 22 часа. 

Кои са тайните съставки в кухнята на железните готвачи? Ще се изненадате колко са прости, а шеф готвачите правят с тях чудеса!

Шеф Деди: копър

Обожавам копъра. Смятам, че е многофункционаен. Можеш да го използваш за много ястия и то по различни начини. Може да е сладък или пикантен, с богати вкусове. Лук и копър можеш да сложиш на всяко ястие.

Шеф Сойер: артишок или карантия

Обичам тези два продукта. Едва ли има човек в САЩ, който да готви по-добре от мен карантията. Артишокът е като терапия за мен.

Шеф Арингтон: телешки стек Rib eye

Можеш да правиш толкова много неща с това месо- от бульона, през соса до сочните пържоли.

Шеф Грюнберг: яйцата

Яйцата могат да са ужасно капризни, но и толкова благодатни за приготвянето на ужасно много ястия и десерти.

Шеф Накаджима: суха риба

Морската храна е моята страст.

Шеф Изард: козе месо

Изненадващо, нали? Готви се трудно, но резултатът си струва!

Шеф Джулота: листа от лайм

Аз слагам листа от лайм на всяко ястие, което пригтвям в моя ресторант.