Президентът: Парламентарната република атрофира
Секция: ПОЛИТИКА
24 Януари 2018 10:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът: Парламентарната република атрофира

/КРОСС/ „Парламентарната република атрофира. Парламентът се превръща в нотариат, който официализира решенията на правителството. Доверието към парламента е критично ниско. Трябва да отстояваме демократичните си права. Ще настоявам за прозрачност на собственост, управленски решение и харчене на публични средства. Ще стимулирам обществения дебат за свободата на словото. Ще работя за реформа в правосъдната реформа и антикорупционното законодателство". Това каза президентът Румен Радев по време на пресконференция за първата година, откакто той и Илияна Йотова встъпиха в длъжност като президент и вицепрезидент.

„Въвеждането на електронното управление е без алтернатива и не може да бъде отлагано повече. Децентрализацията на общините е важна стъпка. Необходими се неотложни мерки в системата на образованието, свързани не само със заплати и ремонти на училища", заяви президентът.

Според него от особена важност е засилването на Трансатлантическото сътрудничество. „Предстоят важни посещения у нас и зад граница. В сферата на сигурността ще настоявам за интегриран подход при решаването на проблемите в сектора. Планирането на отбраната трябва да бъде всеобхватен и дългосрочен процес. Ще следя за своевременно разработване на Програмата за отбранителните способности 2030. Време е да се осъзнаем, че политиката за сигурност вече не е чисто военен въпрос, а нов импулс на интеграционните процеси в ЕС. Считам, че в идните месеци и години е нужно национално усилие за преодоляване на моралната криза на българското общество. Нейни рожби са и корупцията, и престъпността, и политическата апатия, и настъпленията срещу свободата на словото. Доказахме, че президент и вицепрезидент могат да работят ефективно в екип", каза още Румен Радев.

"Българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното", категоричен е президентът.

"Мандатът започна със сформиране на служебно правителство. Кабинетът на проф. Герджиков изпълни безупречно основната си мисия - проведе изрядни избори, подписан бе Националният рамков договор в Здравеопазването, правителството прояви характер, събра десетки милиони просрочени вземания и концесионни такси, пресечени бяха ощетяващи държавата управленски схеми, аргументирано бе спряна процедурата по концесионирането на Летище София. Служебното правителство отмени Наредба 208 за интеграция на чужденци без ясни критерии и механизми. Редовното правителство обаче побърза да я възстанови без оценка на риска за националната сигурност и без нейната задълбочена актуализация."

„Обнародвах 86 закона, като на 5 от тях наложих вето. Упражних това правомощие в интерес на български граждани. 4 от ветата бяха преодолени, при две вета са постигнати резултати - при закона за концесиите и при закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. отмяната на мораториума съхрани живота на множество тежко болни. Сезирах Конституционния съд относно СЕТА". За наложеното от него ветото на 5 закона Радев каза: "Упражних това си правомощие в интерес на българските граждани, воден от убеждението, че тези закони ощетяват или не гарантират правата на хората."

„Вярвам, че 2018 г. е възможност да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварих", подчерта президентът.

„Няма война между институциите, има определени ценностни разминавания. Това каза на пресконференция президентът Румен Радев по повод една година от встъпването си в длъжност, предаде репортер на Агенция „Фокус".

„Трябва да си отговорим на въпроса има ли корупция в България. Очевидно има. Трябва да си отговорим на въпроса как се противопоставяме на тази корупция. За мен вотът на недоверие е част от усилията, които полага обществото за справянето с корупцията. Оценявам всяко едно усилие в тази насока", допълни държавният глава.

„Категорично искам да кажа, че няма война между институциите. Има определени ценностни разминавания. С парламента работим в рамките на законите. С премиера на Борисов показахме, че можем да работим заедно и то ефективно. Не приемам българският премиер и германски канцлер да оповестяват покана към чужд държавен глава, а българския президент да го научава от медиите", заяви Радев.

По думите му Турция явно е имала намеса в изборния процес у нас, както и в работата на българското мюсюлманско изповедание. „Когато говорим за отношения с Турция трябва да сме много честни. България трябва да помага да се избегнат рисковете. Досега не съм чул мнението на г-н Борисов", каза още Румен Радев.

„С г-жа Нинова се виждам толкова често, колкото и с премиера, колкото и с председателя на Народното събрание. Президентът не дължи обяснения и извинения на властта", добави президентът.