Нинова: Радев и Йотова изпълниха със съдържание президентската институция
Секция: ПОЛИТИКА
24 Януари 2018 12:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нинова: Радев и Йотова изпълниха със съдържание президентската институция

/КРОСС/ Президентската двойка изпълни със съдържание институцията и абсолютно последователно изпълнява предизборните си обещания. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова за първата година от встъпването в длъжност на държавния глава Румен Радев, предава „Фокус".

Според нея това е най-силната характеристика на Румен Радев и Илияна Йотова.

„Респектиращ беше отчетът на президента и вицепрезидента. Придадоха за тази една година ново съдържание на президентската институция. Запълниха я със съдържание: впечатляваща международна дейност, в който президентът Радев отстояваше националния интерес на България, силни, последователни и твърди позиции, съсредоточени по вътрешнополитически въпроси, съсредоточени върху теми като национална сигурност, борба с корупцията, социални въпроси", изброи Нинова.

Попитана какво не е успял да направи държавният глава, лидерът на БСП посочи, че той сам е направил своя отчет.

„Не успя да ни убеди, включително и нас за достигане на 2% от БВП за превъоръжаване. Знаете, че нашата партия има друга позиция по този въпрос. Аз съм я заявявала пред него на КСНС. Самият той каза, че не е успял да убеди управляващите по отношение на мерките за борба с корупция. Остана на различна позиция с управляващото мнозинство с антикорупционния орган", допълни тя.

Попитана дали споделя оценката на президента, че няма война между институциите, а просто разминаване, лидерът на БСП предположи, че той се е въздържал от по-остри думи.

„На мен ми изглежда много повече от разминаване. Понеже имам информация от Консултативните съвети, от комисията, която беше създадена в Народното събрание да работи срещу него, за мен просто разминаване между институциите е слабо изречение, правилното е противоборство. Управляващото мнозинство и президентът Радев имат абсолютно различни позиции по важни за държавата теми, като например борбата с корупцията. Това не е просто разминаване. Това е битка на концепции по този въпрос, съществена битка", коментира тя.

Във връзка с оценката на президента за парламента, Нинова заяви, че я приема с тъга.

„Но е вярна. Виждате какво прави мнозинството с парламентарната република. ГЕРБ години наред, Бойко Борисов лично три мандата, превърна парламента в това, което каза г-н Радев - нотариат, който му заверява подписа. Вчера се убедихте. Може ли да има вот на недоверие към правителство и да не дойде министър-председателя. От месеци не е идвал на парламентарен контрол. Това е основен проблем на демокрацията и на парламентарната република в България. Това не е личностен проблем. Това е системно и последователно погазване на Конституцията и на институциите в България. Споделям мнението на президента Радев по този въпрос", коментира лидерът на БСП.

По отношение на свободата на словото, която е засегната в отчета на държавния глава, Корнелия Нинова поясни, че и тук подкрепя президента.

„Имаме нужда от свобода на словото. Ще дам примера с изгонването на председателя на опозицията от парламента. Това е тежко посегателство върху свободата на различното мнение и словото. Щом се случва тук в парламента, в парламентарна република, представете си как е навън?", попита лидерът на БСП.