Милка Христова: Огромният провал на Бюджет 2017 в София е в усвояването на европейски средства
Секция: ПОЛИТИКА
24 Януари 2018 12:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Милка Христова: Огромният провал на Бюджет 2017 в София е в усвояването на европейски средства

/КРОСС/ Огромният провал на Бюджет 2017 на Столична община е в усвояването на европейски средства - само 29%. Подобен провал, аз, като общински съветник, не помня! Това заяви заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова в предаването "Делници" по телевизия "Евроком".

"София повтаря модела, който в момента е в държавата, обясни тя. - Цялата държава през 2017-а има сериозен проблем по отношение на усвояването на европейски средства. Това означава, че има огромна липса на административен капацитет за усвояване на фондовете. Освен това, не е добре направена конкурсната документация. Има явно класиране на не най-добрите кандидати, което води до многократни съдебни обжалвания и до невъзможност да бъдат започнати обекти, както и невъзможност за подготвяне на техническа документация".

Милка Христова даде пример с планирания вече няколко години поред ремонт на столичната улица "Граф Игнатиев". "За трета година се отлага, сега е планиран в бюджета за 2018-а, каза тя. - Ако някой си направи труда да погледне инвестиционната програма и да я сравни с поименните списъци на обекти, ще види, че едни и същи обекти се повтарят всяка следваща година и се отчитат всяка следваща година, а реално нищо не се прави".

Според заместник-председателя на СОС, проблемът с Инвестиционната програма не е само в това, че е изпълнена на половина. "Това, разбира се, означава неремонтирани улици, непостроени детски градини и спортни бази, обясни тя. - Проблемът е в лошото качество на изпълненото. За съжаление, София вече е емблема на зле свършена работа. Няколко ремонта на столични улици и булеварди станаха нарицателно за лошо качество - "Дондуков", "Шипченски проход", "Витоша", НДК. А некачественото изпълнение на ремонтите означава само едно - пилеене на публичен ресурс".