Арх. Здравко Здравков с презентация за визията на София пред делегация от Казахстан
Секция: ПОЛИТИКА
27 Януари 2018 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Арх. Здравко Здравков с презентация за визията на София пред делегация от Казахстан

/КРОСС/ Представители на местната власт от Астана и Алмати питат инж. Симеон Славчев за Стратегията за достъпна градска среда

По предложение на Политическа група 5 в СОС бе приета Стратегия за достъпна градска среда. Изработването продължи година и стана приоритет и на СОС. С всички институции и неправителствени организации стигнахме до консенсус. Сега изготвяме План за действие и съвсем скоро ще започне и реализацията на Стратегията. Това обясни общинският съветник и съпредседател на Политическа група 5 инж. Симеон Славчев на среща с представители на местната власт на Република Казахстан.

Делегацията с представители на местното управлението на Астана, Алмати и други големи градове в Казахстан се срещна с главния архитект на София арх. Здравко Здравков. Те се интересуваха от проблемите на София свързани с градоустройството и тяхното решение. Срещата бе организирана от Фондацията за реформа в местното самоуправление в официалната зала на направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община.

На поканата се отзоваха и негово превъзходителство Темиртай Избастин посланик на Казахстан в България и общинските съветници от Политическа група 5 инж. Симеон Славчев и Иван Велков.

Представителите на Казахстан задаваха въпроси свързани с дейността на Столична община в областта на осигуряване на стабилността на пространственото планиране, концепциите за градско планиране, обвързването на пространственото и градско планиране, както и управлението на тези процеси. Те бяха запознати с презентация за визията на София, която трябва да се реализира до 2050 г.

Много трудно се правят промените и всяка една от тях изисква търпение, защото е свързана с промяна на навиците, начина на мислене и манталитета на всеки един от нас. Именно за това "Визия за София" е хоризонт до 2050 година, защото част от приложените мерки днес, ще дадат видим резултат в годините напред. Важното е да започне процеса по изграждането на новата визия на столицата, която да се превърне в град за и на хората и стане истинска зелена София, коментира инж. Славчев. Той предложи обмяната на опит на добри практики между представители на местните власти от България и Казахстан да се разшири.

Арх. Здравков пък обясни пред чужденците, че за да има резултати трябва да се обърне пирамидата. В момента на върха са личните автомобили, таксита, градски транспорт и хората, които трябва да са на върха, за да има реален ефект в градското планиране. От Столична община се надяват, че срещите за обмяна на опит ще станат традиционни.

Посланикът на Казахстан направи предложение българска делегация с представители на местната власт да посетят още през март Астана, за да видят как столицата на азиатската държава се развива градоустройствено. Дипломатът се надява да има обмяна на опит и добри практики между двете държави.