Обвиниха Гийермо дел Торо в плагиатство за „Формата на водата”
Секция: Шоубизнес
27 Януари 2018 18:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обвиниха Гийермо дел Торо в плагиатство за „Формата на водата”

/КРОСС/ Семейството на американския писател и сценарист Пол Зиндел, който е носител на наградата „Пулицър", обвини в плагиатство създателите на филма „Формата на водата", пише в. „Гардиън".

Лентата на Гийермо дел Торо е фаворит за тазгодишните награди „Оскар" и има 13 номинации, сред които и основната - за най-добър филм.

Според семейството на Зиндел сюжетът е явно заимстван от постановката от 1969 г.

„Гардиън" посочват, че действително в сюжета на двете истории има прилики - и в двете творби главната героиня е хигиенистка, работеща в секретна военна лаборатория. Тя се влюбва в живеещо във водата същество, но при Зиндел то е Делфин, а при Дел Торо - хуманоидна амфибия.

Върху съществото се провеждат експерименти и хигиенистката се опитва да го спаси, като го пренася в кош за пране.

„От „Фокс сърчлайт" не само че не си признават плагиатството, но дори и не се обърнаха към нас за авторските права", коментира синът на Зиндел.

От „Фокс" контрираха, като заявиха, че Гийермо дел Торо никога не е чел и не се е запознавал с произведенията на Зиндел под каквато и да било форма.

„Дел Торо има зад гърба си 25-годишна кариера с 10 художествени филма, като през цялото време е бил крайно открит", допълват от компанията.