Акценти в пресата
Секция: Преглед на печата
01 Февруари 2018 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Акценти в пресата

/КРОСС/ "Правителството откри, че има корупция при глобите", пише в заглавие на първата си страница вестник "Сега". Изданието коментира, че ден след като финансовият министър Владислав Горанов обяви, че корупцията у нас е вестникарско внушение, правителството реши да намалява корупционния риск при налагане на глоби. Работна група от министерства и държавни агенции има 6-месечен срок да предложи решение на проблема, съобщиха от правителствената пресслужба. Този ход изглежда в съзвучие със заканата на премиера Бойко Борисов, който дълго време също отричаше да има такъв проблем, а пред евродепутатите заяви, че "до две-три години ще пречупим корупцията в България", посочва изданието.

"Лъвският скандал за съдбата на Терез и Масуд сериозно се закучи", пише на първата си страница вестник "Труд". Във вторник след намесата на премиера Бойко Борисов и след спешна среща, екоминистърът Нено Димов обяви, че дивите котки ще заминат още на следващия ден за Холандия. От община Разград, която е собственик, обаче са категорични, че няма законово основание за това. Така, в крайна сметка, въпреки обещанията вчера Терез и Масуд все още се намираха в столичния зоопарк, допълва всекидневникът.

"Левът стана евровалута в Сърбия", съобщава вестник "Стандарт". Изданието обяснява, че от днес парите ни ще бъдат включени в списъка с чуждестранни валути, с които банките могат да търгуват, Това се отнася и за румънската лея. Мотивите на Народната банка на Сърбия за въвеждането на валутата е по такъв начин да се стимулира икономиката, уточнява "Стандарт".

"Стотици скъпи автомобили изчезват, докато собствениците им отскачат за кафе, баничка или цигари край спирки на градския транспорт и оставят возилата си с включен двигател наблизо". Това са разказали пред "Телеграф" от столичната полиция. Всяка година автокрадците задигат над 3 хиляди коли, като в 20% от случаите това се случва през зимата, уточнява изданието.

"Пак пробват да дадат на концесия спирките в София", пише вестник "Дума". Изданието обяснява, че от концесионера се очаква да подмени спирките и да ги поддържа. Това ще бъде пети поред опит те да се отдадат на концесия.

"Патриарх Кирил в България на 3 март", информира в заглавие на първата си страница вестник "Земя". Той ще участва в тържествата по случай 140-ата годишнина от освобождението на България. За визитата на руския патриарх в началото на март е съобщила говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, допълва изданието.

Вестник "24 часа" пише: "Детски фейсбук вбеси лекари". Според тях малките не са готови да имат профили и това може да доведе до поява на страх и развитие на депресия. Изданието цитира Би Би Си, което представя призив на 100 експерти по детско здраве, според които Фейсбук не трябва да се ползва от деца. В писмо до собственика на социалната мрежа Марк Зукърбърг те настояват да бъде изтеглено ново приложение за деца под 13 години.