Зам.-министър Велик Занчев: Провеждането на целенасочена и устойчива политика е основата за стабилна железопътна система
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Февруари 2018 11:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Велик Занчев: Провеждането на целенасочена и устойчива политика е основата за стабилна железопътна система

/КРОСС/ Провеждането на целенасочена и устойчива политика е основата за изграждането на една финансово стабилна, ефективна и безопасна железопътна система. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев при откриването на кръгла маса в Брюксел на тема „Финансиране на железопътния транспорт в контекста на многогодишната финансова рамка след 2020 година". Това е първото официално събитие в сектор „Транспорт" от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Заместник-министър Занчев запозна участниците с постигнатите резултати в последните години по отношение на модернизацията на железопътната мрежа с европейско и национално финансиране. Той изрази ясната позиция за важността, проектите по Трансевропейската транспортна мрежа (ТЕN-T) да останат сред основните приоритети на държавите-членки за развитие на инфраструктурата след 2020 г.

„Развитието на железопътния транспорт е възможно чрез осигуряването на устойчиво финансиране за сектора, с ясни и измерими резултати", отбеляза още заместник-министър Занчев.

От съществено значение за България е да продължи прилагането на грантове за реализирането на проекти за модернизацията на физическата инфраструктура по ТЕN-T. Друга важна задача за разширяването на мрежата е изграждането на сухопътните връзки към страните от Западните Балкани, които ще подобрят транспортната свързаност в Югоизточна Европа, допълни Велик Занчев.

Във форума участваха еврокомисарят по мобилност и транспорт Виолета Булц, генералният директор на Общността на Европейските железопътни и инфраструктурни компании (CER) Либор Лохман, генералният директор на (UNIFE) Филип Ситроен, ръководителят на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" Галина Василева, представители на Европейската комисия и Европейския парламент, както и други експерти.