Полша прие закон за Холокоста и обтегна отношенията си със САЩ и Израел
Секция: СВЯТ
01 Февруари 2018 13:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Полша прие закон за Холокоста и обтегна отношенията си със САЩ и Израел

/КРОСС/ Полският Сенат одобри в сряда вечерта спорен проектозакон за Холокоста, целящ да защити имиджа на страната, който обаче предизвика недоволството на САЩ и Израел, предава агенция „Франс прес", цитирана от БНР.

Проектът, предвиждащ глоби или затвор до 3 години затвор за местни и чужди граждани, нарекли нацистки концлагери „полски" или замесили Полша в престъпленията на Третия райх, бе приет с 57 гласа „за", 23 - „против" и 2-ма въздържали се.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини в неделя Полша, че се опитва да отрече историята, като подчерта: „Няма да се примирим с изопачаването на истината, пренаписването на историята или отричането на Холокоста".

Преди вота в Сената говорителят на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт изрази безпокойство, че ако се приложат законодателните текстове, те могат да накърнят свободата на словото и научните дебати.
„Безпокоим се и от последиците, които може за има този законопроект за стратегическите интереси и отношенията на Полша, включително със САЩ и Израел", добави тя.

Полският Сенат прие без промени закона, който миналата седмица бе одобрен от долната камара на парламента. Президентът Анджей Дуда има 21 дни, за да го подпише и текстовете да влязат в сила.

На теория Дуда може да наложи вето, но в понеделник той каза, че страната не може да отстъпи, защото има право да защити историческата истина, като добави, че е сащисан от острата отрицателна реакция на Израел.

Полша бе атакувана и окупирана от нацистка Германия през Втората световна война, като даде 6 милиона жертви, включително 3 милиона евреи. Да се помага на евреи, дори като им се даде чаша вода, се наказвало със смърт в окупирана Полша.

Над 6700 поляци, повече от всяка друг нация, са почетени от музея на Холокоста в Йерусалим „Яд Вашем", като „праведници на света" - титла давана на неевреи за опълчването им срещу нацистите.

„Яд Вашем" обяви, че е против полския законопроект, защото предполага замъгляване на историческата истина за помощта, която са получавали германците от полското население по време на Холокоста. Но посочи, че наричането на нацистките концлагери „полски" е изопачаване на историята.

Шефът на Американския еврейски комитет Дейвид Харис призова полските лидери да оттеглят законопроекта и да се фокусират върху образованието, а не криминализирането на неточни и вредящи изявления.