Изложба показва колоритните български традиции и обичаи в Рим
Секция: КУЛТУРА
01 Февруари 2018 13:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изложба показва колоритните български традиции и обичаи в Рим

/КРОСС/ Официалното откриване на българското председателство в Брюксел ще бъде днес в емблематичната зала „Бозар. Програмата на тържествения концерт съчетава значими произведения както от българската класическа музика и фолклор, така и от европейската музика в изпълнение на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, хор "Ваня Монева" с диригент Ваня Монева, със специалното участие на сопраното Соня Йончева и пианиста Людмил Ангелов.

В същото време, Рим ще се радва на изложбата "Древни обичаи и традиции от България", която също е част от културния календар на Българското председателство. 30 фотографии ще бъдат изложени в Галерия „Луче" . Те са специално селектирани от Асоциацията на професионалните фотографи в България и показват колоритните български традиции и обичаи.

Авторите на експозицята са 16. Двама от тях - Ани Петрова и Евгени Димитров коментираха в предаването "Преди всички" по "Хоризонт", че това е третата европейска столица, в която гостува изложбата.

„Надявам се да бъдем едни добри посланици на България, на българската култура и на българските традиции. Надявам се, че поне 10 души, които са влезли в тази изложба, ще дойдат в България да я видят на живо. За нас това ще бъде успех и ще сме си изпълнили мисията", заяви Петрова.

„Сюжетите покриват интересни хора, обичаи, традиции, носии от цялата страна. Изложбата не е консултирана с етнограф, но успява да предаде достатъчно от багрите и красотата на българските обичаи", допълни Димитров.