От туристическия бранш отново призоваха за отмяна на новия план за управление на парк "Пирин"
Секция: Туризъм
01 Февруари 2018 16:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От туристическия бранш отново призоваха за отмяна на новия план за управление на парк "Пирин"

/КРОСС/ Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) отново призова за отмяна на правителственото решение за промяна на плана за управление на национален парк „Пирин", взето в края на миналата година и предизвикало серия протести от природозащитници.

От Асоциацията настояват за експертни оценки на въздействието на планираните промени в плана, както и за широки обществени консултации по въпроса за изграждането на втори кабинков лифт в Банско.

„Първо, икономически какви са въздействията на ски туризма. Като говорим, че са много голям икономически ефект - нека видим какви са резултатите", коментира Димитър Попов, член на Управителния съвет на Асоциацията, пред БНР.

„Споровете се водят между инвеститори и еколози без да има анализ за прираста на ски туристите по пистите на Банско, каза още Попов и поясни:

„В момента има огромен натиск върху ски пистите, тъй като легловата база в пъти превъзхожда капацитета на пистите. Изграждането на втори лифт, без отчитане на всички фактори, създава предпоставки за влошаването на качеството на туристическата услуга.

От АБТТА, съвместно с Българската Асоциация за алтернативен туризъм и Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма, още в средата на януари изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, в което заявиха желание за консенсусно решение на спора и призоваха приетият план да бъде отменен.

Сега от АБТТА изпратиха и ново писмо, в което вече открито не са съгласни с плана за управление на националния парк.От Асоциацията смятат, че решението е в противоречие с основните принципи за устойчиво икономическо развитие.

В него се изразява позиция, че решението за бъдещето на най-големия ни ски курорт е взето извън професионалната общност на туроператорите, а проблемът е профанизиран до ниво „еколози срещу инвеститори". АБТТА подчертава, че внушението „ако няма лифтове и ски, няма и туризъм" е погрешно и опасно. Туроператорите предупреждават, че изграждането на втори лифт, без отчитане на всички фактори, създава предпоставки за влошаване качеството на туристическата услуга в Банско и реална заплаха за компрометиране на националното туристическо предлагане като цяло.

И продължават:

С отъждествяването на планинския туризъм само със ски туризъм, в последните години в България бяха неглижирани всички останали негови форми - пешеходен туризъм във всичките му разновидности, планинско колоездене, конен туризъм, наблюдение на птици, кафява мечка, муфлон и др., скално катерене и алпинизъм, както и останалите форми на приключенски туризъм - рафтинг, параглайдинг, каяци, спелеоложки и пр.

В същото време, българският ски туризъм в Банско продължи да се развива екстензивно, създавайки огромен дисбаланс между легловата база със съществуващия капацитет на ски пистите, и оставяйки без развитие най- екологичните и изискващите най-скромни ивестиции форми на зимен туризъм като ски туринг, фрий райд, ски бягане.

От АБТТА поставят и истинските въпроси за развитието на ски зоната в Пирин:

• Какъв е капацитетът на съществуващите ски писти в Банско?

• Какъв прираст на ски туристи по пистите на Банско може да се очаква след пускане на втори лифт и въвеждане в експлоатация на очакваната допълнителна леглова база от приблизително 20 хиляди нови легла?

• Какви са стандартите за безопасно ски каране в съвременните ски курорти и как те биха били постигнати в България?

• Какви мерки предвижда държавата за осигуряване на равностойна конкурентна среда при предоставяне на ски услуги (ски оборудване и ски уроци) и хотелски услуги, и предпазване от възможни злоупотреби с монополната собственост на ски съоръженията в ски курортите ни?

Национален парк "Пирин" е уникален природен ресурс, включен в списъка на ЮНЕСКО, защитаващ световните богатства от човешко посегателство. От Асоциацията са категорични, че гласуваната промяна е в нарушение на Закона за защитените територии и Европейската директива за природните местообитания и създава реална заплаха за отпадане на националния парк от листата световно природно наследство на ЮНЕСКО.

АБТТА призовава за отмяна на решението на МС и извършване на надлежни експертни оценки на въздействието на планираните промени в плана за управление на Национален парк Пирин и провеждане на широки обществени консултации по въпроса за изграждане на втори кабинков лифт в Банско, при пълно съобразяване с действащата национална и Европейска правна норма, с респект към националното природно наследство и с отчитане икономическите ползи за държавата и реалните интереси на местните общности".