Четири дни ще разпитват свидетели за взрива край Петолъчката преди шест години
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Февруари 2018 16:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Четири дни ще разпитват свидетели за взрива край Петолъчката преди шест години

/КРОСС/ Четири дни бяха определени за разпит на свидетели по делото за взривовете край пътен възел Петолъчката. Това са дните от 27 до февруари до 2 март, съобщава БНР.

Близо 6 години след експлозията в базата за обезвреждане на боеприпаси осъдени няма. При взрива на 5 юни 2012 година загинаха трима работници и няколко пострадаха тежко.

На разпоредителното заседание днес бяха отхвърлени исканията на защитата на тримата подсъдими делото да бъде прекратено и предадено на Районната прокуратура.

Към обвиняемите бяха предявени искове за близо 3 милиона имуществени и неимуществени вреди. Решено беше процесът да е открит, с изключение на няколко съдебни заседания, където ще бъде представена класифицирана информация.

Подсъдимите по делото - собственикът на базата Десислав Делев, началникът на производството Иван Пеев и проектантът на взривните работи във фирмата Иван Табов са обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост на трима души и телесни повреди на още няколко работници при нерегламентирано унищожаване на боеприпаси.

Според прокуратурата не е спазена технологията на унищожаване на боеприпасите и вместо те да бъдат взривявани, са били срязвани. Така са били нарушени безопасните условия на труд и се е стигнало фаталния взрив.