Стартира национална информационна кампания за борба срещу нелегалната търговия на цигари
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Февруари 2018 17:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стартира национална информационна кампания за борба срещу нелегалната търговия на цигари

/КРОСС/ Стартира информационна кампания срещу незаконната търговия с тютюневи изделия, инициирана от Българската асоциация на тютюневата индустрия (БАТИ), с участието на Бритиш Американ Табако Трейдинг България, Булгартабак Холдинг, Джапан Табако Интернешънъл България, Импириъл Табако България, Карелия България и Филип Морис България. Кампанията се осъществява в партньорство с Министерство на вътрешните работи, Агенция „Митници" и „Център за изследване на демокрацията". За поредна година държавните институции, неправителствения сектор и тютюневата индустрия обединяват усилията си за разрешаването на проблема с нелегалната търговия с цигари.

Целта на кампанията е да се повиши осведомеността за връзката между контрабандата с тютюневи изделия и организираната престъпност. Това е съществен проблем за държавата и обществото, тъй като нелегалната търговия лишава страната от бюджетни приходи и влияе негативно върху законния бизнес и заетостта в България.

Последните проучвания на нивата на незаконната търговия с цигари показват положителна тенденция през последните няколко години, достигайки най-ниските нива от около 7% за второто тримесечие на 2017 г., което е резултат на съвместните усилия на държавните институции и индустрията. Въпреки тази положителна тенденция, чрез информационната кампания на компаниите от сектора и правоприлагащите органи се цели изостряне на вниманието към проблема за постигане на още по-добри резултати в борбата срещу незаконната търговия.

Основното послание на кампанията, което компаниите от БАТИ, МВР, АМ и ЦИД отправят, е че със закупуването на нелегални цигари се подкрепят различни форми на организирана престъпност. Това послание ще се разпространява на билбордове в София, Пловдив и Варна, както и на постери в общо шестнадесет града в страната.

Противодействието на контрабандата на тютюн и тютюневи изделия е един от основните приоритети в дейността на МВР и Агенция „Митници", като се засилва капацитетът на компетентните национални органи и изградените координационни механизми. В рамките на ГДБОП работи Междуведомственият координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари. През 2017 г. на територията на страната и по границите от структури на МВР и от Агенция „Митници" са иззети над 50 млн. къса цигари, пури и пурети, както и над 48 000 кг тютюн за пушене (вкл. тютюн за наргиле). Предотвратените от двете институции преки щети за бюджета от незаплатен акциз са в размер на над 18,5 милиона лева.