Отпадане ограниченията на вноса на български стоки в Аржентина поискаха народни представители
Секция: ПОЛИТИКА
01 Февруари 2018 17:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отпадане ограниченията на вноса на български стоки в Аржентина поискаха народни представители

/КРОСС/ В парламента се проведе среща с извънредния и пълномощен посланик в София Н.Пр. г-н Алберто Труеба и народни представители членове на Групата за приятелство Република България - Република Аржентина в 44-то Народно събрание. На срещата бяха обсъдени възможности за засилване на парламентарното сътрудничество между двете страни.

Според Красимир Янков, народен представител от БСП и председател на групата за приятелство, е изключително важно да се постигне обновяване на договорно-правната база сътрудничеството между двете страни.

По време на разговора Янков отбеляза, че търговското салдо през последните четири години е отрицателно за България, основно поради наложените от Аржентина ограничения пред вноса и според него отпадане на ограниченията на вноса на български стоки би било добра стъпка в правилната посока. Депутатът постави и въпроса за финализиране на „Спогодбата за социална защита", която според него, ще помогне за признаване трудовия стаж на български граждани в Аржентина.

По време на срещата Красимир Янков изтъкна също, че в Аржентина се намира най-голямата българска общност в Южна Америка и аржентинските граждани от български произход са около 45 хил. души. По думите на народния представител от левицата „В Аржентина активно работят шест български културно-просветни дружества. За разширяване на двустранното сътрудничество трябва да се използват всички възможности за съвместна работа между институциите на двете страни"

Според Красимир Янков, Групата за приятелство Република България - Република Аржентина би могла да съдейства за ускоряване и активизиране на диалога по тези и други теми касаещи гражданите на България и Аржентина.