Убитият словашки журналист е разследвал злоупотреби с еврофондове
Секция: СВЯТ
04 Март 2018 09:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Убитият словашки журналист е разследвал злоупотреби с еврофондове

/КРОСС/ Убийството на 27-годишния журналист Ян Куцияк и неговата приятелка предизвика серия от протести и демонстрации в подкрепа на свободното слово и разследващата журналистика в Словакия.

Разстрелът предизвика и вълна от негодувание и съпричастност в цяла Европа. В редакцията на електронното издание „Актуалити" бюрото на разследващия журналист е така както го оставя преди седмица. В компютъра му е започната статия за италианската мафия и връзките ѝ с политици в Словакия, която не успява да завърши. В понеделник 27-годишният Куцяк и приятелката му са открити застреляни в дома им.
Според властите убийството е заради негово разследване.

В последната си незавършена статия журналистът разследва политици и бизнесмени, заподозрени за финансови злоупотреби с еврофондове и връзки с италианската мафия, предава БТВ.

Единият от тях е италианец, който се занимава със земеделие - Антонино Вадала. Преди години купува стари ферми в Източна Словакия, които модернизира с европейски фондове.

Бизнесменът не крие, че е роден в Калабрия, но израства в Милано. Медиите в Словакия разпространиха аудиозапис, в който преди време Валада отрича да има връзки с италианската мафия.

Появиха се снимки на Валада с известен депутат. Сред познатите му се оказа и асистентка на премиера, станала известна със скандални снимки в популярно списание. Ден след разкритията, тя подаде оставка.
Другият проучван бизнесмен е Диего Рода. Той е познат на полицията - шофирал с висока скорост спортния си автомобил.

„Ян Куцяк беше може би най-смелият от това поколение разследващи журналисти. Той беше едно много скромно момче, което едновременно работеше здраво и продължаваше следването си. С изключение на бандитите, за които пишеше, никога не е имал врагове", каза неговият приятел и колега журналист Арпад Солтесц.

В Братислава хиляди словаци излязоха на протест срещу корупцията в страната.

Междувременно недовършената статия на 27-годишния Куцяк беше публикувана от почти всички медии в страната.