Учени разработват лекарство срещу затлъстяване
Секция: Наука
07 Март 2018 13:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени разработват лекарство срещу затлъстяване

/КРОСС/Учени от института Солк в Калифорния тестват вещества, чийто ефект върху човешкия организъм е сходен с този от физическите упражнения, съобщи Лента, като цитира СайънсАлърт.

Съединенията, обозначени като 516 и 14, могат да допринесат за намаляване телесното тегло на хора, които не са физически активни.

Съединението 516 активира гени, които допринасят за изгаряне на мазнини в мускулните клетки, а съединението 14 кара клетките да разградят въглехидрати за производство на енергия. Тези метаболитни пътища по естествен път се активират в подложения на физическо натоварване човешки организъм.

Първият от двата препарата е предназначен за пациенти, засегнати от мускулна дистрофия на Дюшен - генно заболяване, което се изразява в прогресивно отслабване на мускулите, както и от латерална амиотрофична склероза, болестта на Паркинсон и на Хънтингтън.

По думите на учените, съединението 516 се бори с хронично възпаление на увредените тъкани, което е свързано с ускорен метаболизъм на захарта.

Учените отбелязват, че съединението 14 е средство срещу диабет и метаболитен синдром, който води до затлъстяване, високо кръвно налягане, високо ниво на кръвната захар и на лошия холестерол. В експерименти с мишки бе установено, че препаратът подобрява чувствителността на организма към глюкозата и намалява телесната маса.