Стопанисваните от държавните ВиК оператори язовири са в нормално експлоатационно състояние
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Март 2018 17:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Стопанисваните от държавните ВиК оператори язовири са в нормално експлоатационно състояние

/КРОСС/ Нивото на водата в съоръженията се контролира постоянно.

Всички стени на язовири за питейно-битово водоснабдяване, стопанисвани от ВиК операторите с държавно участие в капитала, са в нормално експлоатационно състояние. Речните легла до 500 метра след тях са почистени, с което е осигурена необходимата проводимост в тези участъци. Няма нарушения в подаваните водни количества за населените места.
Операторите с принципал Министерството на регионалното развитие и благоустройството отговарят за следните язовирни стени и прилежащите им съоръжения за питейно-битово водоснабдяване:
• Язовир „Студена", стопанисван от „ВиК" ООД, гр. Перник;
• Язовир „Среченска бара", стопанисван от „ВиК" ООД, гр. Монтана;
• Язовир „Христо Смирненски", стопанисван от „ВиК" ООД, гр. Габрово;
• Язовир „Боровица", стопанисван от „ВиК" ООД, гр. Кърджали;
• Язовир „Камчия ", стопанисван от „ВиК" ЕАД, гр. Бургас;
• Язовир „Ясна поляна", стопанисван от „ВиК " ЕАД, гр. Бургас;
• Язовир „Ново Паничарево", стопанисван от „ВиК " ЕАД, гр. Бургас;
• Язовир „Йовковци", стопанисван от „ВиК Йовковци" ООД, гр. Велико Търново;
• Язовир „Асеновец", стопанисван от „ВиК - Сливен" ООД, гр. Сливен.

Контролирано се освобождават обеми в съответствие с определените от Министерството на околната среда и водите водни количества от язовирите „Среченска бара", „Ясна поляна", „Ново Паничарево" „Камчия", „Йовковци" и „Боровица". Свободни обеми имат язовирите „Студена", „Христо Смирненски" и „Асеновец". Няма опасност за населението по поречието на реките, идващи от тези съоръжения.

Припомняме, че министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков даде указания на ръководствата на ВиК дружествата, чиито принципал е МРРБ, за предприемането на незабавни превантивни действия за осигуряване на нормалното предоставяне на ВиК услуги на населението и за предотвратяване на потенциалния риск.

В указанията изрично се изисква от ВиК дружествата, стопанисващи язовири за питейно-битово водоснабдяване, стриктно да изпълняват програмата за технически контрол, проекта за експлоатация и поддържане на язовирните стени и прилежащите им съоръжения, съгласно действащата нормативна уредба, както и да осигуряват контролирано поддържане на водното ниво, съгласно месечния график, даден от Министерството на околната среда и водите.

Особено внимание е обърнато на това, че при аварийни условия при преминаване на високи вълни и изпускане на води от съоръженията на язовира, се изисква да уведомяват съответната общинска администрация, Басейнова дирекция и органите на Министерството на вътрешните работи.