Прокуратурата: Над 900 са осъдените на лишаване от свобода, които не са в затвора
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Март 2018 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата: Над 900 са осъдените на лишаване от свобода, които не са в затвора

/КРОСС/ 925 души са осъдени на лишаване от свобода или доживотен затвор, но не са в затвора - това показват резултатите от проверката на прокуратурата, която главният прокурор разпореди на 18 януари.

В хода на проверката са задържани 24-ма от укриващите се.

62 от укриващите са чужденци. Броят на българите, укриващи се в чужбина, обаче е огромен - 700 души, или 75% от всички издирвани.

Прокурорите са издали и изпратили за изпълнение 577 европейски заповеди за арест по отношение на всички, осъдени на лишаване от свобода за повече от четири месеца или с наложено по-тежко наказание, за които е установено, че пребивават на територията на държава членка на ЕС.

Най-висок е относителният дял на неприведените в изпълнение наказания лишаване от свобода със срок до 1 година - около 40%, посочват от прокуратурата.

Относителният дял на неприведените в изпълнение наказания лишаване от свобода с размер над 10 години е по-малък от 5% (43-ма укриващи се).

Трима от издирваните имат наложено най-тежкото наказание според българското законодателство - „доживотен затвор".

Най-сериозен е броят на укрилите се, осъдени за престъпления против транспорта - 198 лица, което е около 20% от общия брой на бегълците от правосъдието.

Сравнително висок, а и с близки стойности е и броят на осъдените за кражби - 168 лица, и за престъпления, засягащи половата неприкосновеност - 153.

След проверката прокуратурата съобщи, че е приела няколко мерки, вкл. електронен регистър на издирваните осъдени лица.