/КРОСС/ 8 от 10 хляба на българския пазар са без установено качество, обяви Федерацията на хлебопроизводителите. Според бранша само една пета от фурните са регистрирани като производители, а останалите работят „на тъмно".
„Качествен хляб означава хляб, който съдържа основните съставки - брашно, сол и вода! Ако са само тези три неща, това е най-качественият възможен хляб", обяснява собственичката на пекарна Нена Айвазова.
На пазара обаче разнообразието е голямо. В магазина клиентите често се доверяват или на етикета, или на принципа „проба - грешка".
Когато се доверяват на етикета обаче, потребителите често могат да бъдат заблудени.
„Често пъти на пазара можем да намерим хляб, който се предлага като пълнозърнест. Наименованието е „пълнозърнест". А после в състава пише 50% пълнозърнесто и цели 40% пшенично брашно! Правилно ли е това?", обяснява инж. Атанас Дробенов, гл. експерт „Контрол на храни" в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)
В агенцията има около 600 регистрирани производители на хляб, но реално те са много повече.
Контрол на нерегистрираните се прави само след подаден сигнал.
През миналата година БАБХ е взела 67 проби от хляб, като само в 4 от тях са били открити нарушения. Глобите са до 3000 лв.