Качеството на хляба: Знаем ли какво ядем?
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Март 2018 21:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Качеството на хляба: Знаем ли какво ядем?

/КРОСС/ 8 от 10 хляба на българския пазар са без установено качество, обяви Федерацията на хлебопроизводителите. Според бранша само една пета от фурните са регистрирани като производители, а останалите работят „на тъмно".

„Качествен хляб означава хляб, който съдържа основните съставки - брашно, сол и вода! Ако са само тези три неща, това е най-качественият възможен хляб", обяснява собственичката на пекарна Нена Айвазова.

На пазара обаче разнообразието е голямо. В магазина клиентите често се доверяват или на етикета, или на принципа „проба - грешка".

Когато се доверяват на етикета обаче, потребителите често могат да бъдат заблудени.

„Често пъти на пазара можем да намерим хляб, който се предлага като пълнозърнест. Наименованието е „пълнозърнест". А после в състава пише 50% пълнозърнесто и цели 40% пшенично брашно! Правилно ли е това?", обяснява инж. Атанас Дробенов, гл. експерт „Контрол на храни" в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

В агенцията има около 600 регистрирани производители на хляб, но реално те са много повече.

Контрол на нерегистрираните се прави само след подаден сигнал.

През миналата година БАБХ е взела 67 проби от хляб, като само в 4 от тях са били открити нарушения. Глобите са до 3000 лв.