Търсят работници за летния сезон във Варна
Секция: Туризъм
30 Март 2018 07:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Търсят работници за летния сезон във Варна

/КРОСС/ Туристическият бизнес по Северното Черноморие усилено набира кадри за новия сезон. В тази все по-трудна задача помагат и от Агенцията по заетостта във Варна, които организираха поредната борса в морския град. Над 30 фирми търсят близо 500 мотивирани и подготвени кандидати за различни позиции, предава БНТ.

През последните две години за туристическия бранш става все по-трудно да намери персонал за активния летен сезон. За това и свободните работни места се обявяват още през февруари.

Божидар Михайлов, дир. на Агенцията по заетостта-Варна: "Камериери, сервитьори, барани, помощник-готвачи, работници в кухня. Пиколата малко на по-късен етап ги взимат. В момента гледат да оформят основните групи за длъжностите свързани с разконсервирането на хотелите, почистването, така че основно там са насочени усилията на хотелиерите."

В този хотел предлагат целогодишна заетост и въпреки това все по-трудно намират квалифицирани кадри.

Стотици хора посетиха борсата в търсене на най-добрия баланс между работа и заплащане.

От туристическия бранш са категорични, че ако не успеят да намерят кадри у нас, ще наемат от чужбина. Най-често хотелиерите спасяват сезона с хора от Молдова и Украйна.