Задълбочава се недостигът на работна ръка в текстилната индустрия
Секция: ИКОНОМИКА
30 Март 2018 08:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Задълбочава се недостигът на работна ръка в текстилната индустрия

/КРОСС/ Предприятията в шивашката, кожарската и текстилната индустрия в България формират износ за икономиката ни с обем близо 3 милиарда евро годишно. Те са силно конкурентни на международните пазари, но една от причините фирмите в тези сектори да се развиват по-бавно е недостигът на работна ръка. Възможностите за преодоляването на този проблем ще се обсъжда на конференция в Пловдив през ноември, когато ще се състои и първото след дългогодишно прекъсване специализирано изложение за текстилна техника и продукти.

Средно между 50 и 150 са заетите в текстилните предприятия у нас, като голяма част от фирмите са съсредоточени в по-малки населени места, а недостигът на работници се задълбочава с годините, каза Валя Данкова, един от организаторите на изложението, цитирана от БНР:

"Това се преодолява с по-висока технологизация, постепенно преминаване към работа на готов продукт, към създаване на собствена марка. Има индустрии, които в момента са галеници на държавата, текстилната индустрия не е. Дълго време оперативните програми, пък и към момента все още фаворизират другите индустрии, което не е справедливо."

Във форума през ноември ще участват фирми, предлагащи машини и програмни продукти, дрехи и обувки, платове и консумативи, кожени изделия и аксесоари.