Илияна Йотова: Правилна стъпка е отзоваването на българския посланик в Москва
Секция: Интервюта
30 Март 2018 09:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илияна Йотова: Правилна стъпка е отзоваването на българския посланик в Москва

/КРОСС/ Като правилна стъпка определи вицепрезидентът Илияна Йотова отзоваването на българския посланик в Москва. В студиото на "Денят започва" тя коментира, че в разгара на световната дипломатическа криза политиката на малките стъпки е най-подходяща и че страната ни има шанс да бъде посредник в отношенията между Русия и Запада.

"Скандалът "Скрипал" влоши още отношенията между Запада и Русия. В медиите се появи информация, че над половината свят е против Русия на Путин. Ние отзовахме посланика си от Москва. Това ли е правилната реакция? Определено да. Ще започне и Съветът по сигурност към Министерски съвет, надявам се тази позиция да бъде препотвърдена", каза Йотова.

Според нея България в момента има уникален шанс да запази възможността за посредническа роля от тук нататък, зад а видим как ще се развият събитията. По нейно мнение балансиращата роля, която имаме в момента е най-добрата. Гоненето на дипломати не е прецедент, при най-различни кризи това е една мярка, която би могла до доведе и до по-тежки санкции. Може би за първи път така масово се раздели светът на две групи, което прави и ролята на България още по-ценна, смята вицепрезидентът. Аз не бих влизала в шпионски сюжет, а по-скоро като разумни хора трябва да наблюдаваме общополитическите процеси както в Европа, така и в света, да видим страните, които застанаха твърдо, да видим, че това страни не само от ЕС, от Международната общност, коментира още тя. Едновременно с това нека разгледаме нещата и в контекста на случващото се във Великобритания.

В момента Великобритания е в изключително трудна ситуация, заради бавния темп, с който вървят преговорите за Брекзит. Напоследък има и доста съмнения дали това е бил точният вариант за английското общество. Ще има преходен период в преговорите в ЕС, смята още Илияна Йотова. В момента политиката на малките стъпки е удачната политика. Според вицепрезидентът думите на руския патриарх са се отразили негативно на взаимоотношенията ни с Русия. Вече има определени резерви в българското общество. Патриархът е бил посрещат така, както е било редно да бъде посрещнат един руски патриарх при честването на годишнината. Йотова смята, че след публикуването на стенограмата от срещата му с президента Радев много от митовете са отпаднали. За нея е изключително важно, че се е видяла позицията на българския държавен глава - отстояване на националните интереси, дипломатично, хладнокръвно и твърдо.

България е член на Европейския съюз, член на НАТО, едновременно с това с Русия ние имаме дълбоки исторически корени. Това ни дава огромно предимство, това, което много държави в ЕС нямат. Ние имаме нужда от това диалогът с Русия да се развива, коментира още вицепрезидентът.