Ще купуваме гръцки агнета за Великден
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Март 2018 17:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще купуваме гръцки агнета за Великден

/КРОСС/ "Гръцките животновъди обмислят да пласират агнетата си за Великден не в Гърция, а в България, тъй като цени им били по-изгодни", съобщава "Прото тема".

"Тази година за първи път няма да сме изправени пред феномена български агнета да се продават за гръцки, и това е, защото цените на гръцките агнета са паднали толкова много, че са по-евтини и от тези в България", казва пред вестник "Елефтерос типос" председателят на гръцката асоциация на животновъдите Димитрис Камбурис.

Според изнесени от него данни живи агнета в Гърция се предлагали на цени от 2,20 евро за килограм, докато в България те вървели по 3,20 евро за килограм.

При тази ситуация търговците ще се затруднят да внасят агнета от България, тъй като цената им вече е по-висока. Това, естествено, ще спре незаконното предлагане на внасяни от България агнета на ниски цени, които да се продават за гръцки.

Изглежда, че търговците са склонни да дадат от 4,5 до 5 евро за килограм, докато животновъдите искали от 6 до 7 евро за килограм, пише вестникът.

Вестник "Прото тема" припомня, че през януари властите в Гърция са разкрили голямо количество заклани агнета, внос от Румъния, които са били предлагани на пазара за гръцки.