МОСВ: Не купувайте букетчета и върбови клонки от улицата
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Март 2018 22:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МОСВ: Не купувайте букетчета и върбови клонки от улицата

/КРОСС/ Цветя, върбови клонки и малки букетчета не трябва да се купуват от продавачи, които нямат разрешение за търговска дейност.
За това призова Министерство на околната среда и водите (МОСВ) преди предстоящите пролетни празници - Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден.

Тези дни се отбелязват с изобилие от цветя и билки, но и зачестяват случаите на нерегламентирана търговия. Гражданите е добре да следят за нарушения и да сигнализират за тях в 16-те регионални инспекции по околната среда и водите, посочват от министерството.

България е изключително богата на растителни видове. Много от тях виреят само в нашата страна и никъде другаде по света. Това са т. нар. ендемити, които трябва да пазим от изчезване. Някои от тях са защитени от Закона за биологичното разнообразие и забранени за събиране, отрязване, изкореняване, а забраните са валидни за всички жизнени стадии от развитието на растенията.

Има забрани за притежаването, отглеждането, пренасянето, превозването, изнасянето зад граница, търговията и предлагането за продажба или размяна на взети от природата екземпляри /диви циклами, диви орхидеи, съсънки, перуники, гладиоли, пролетно котенце, рилска иглика, минзухар и др./.

Красиви и използвани за букети са и много билки /червен божур, лечебна иглика/. В Закона за лечебните растения също има забрани и допустими за събиране количества.

При брането на билки за търговия е необходимо предварително да се издаде позволително от съответната община, горско стопанство или от собственика на земите. Търговците в цветарските магазини не трябва да купуват от цветните борси растения за букети без документи. Най-честият случай на нарушение е с бодлив залист.

За да продължат дивите цветя да радват всички, букети трябва да се берат само за лична употреба и на позволените за това места. Само така околната среда ще бъде съхранена, ще запазим хармонията с нея и ще предадем традициите и празниците за бъдещите поколения, ползвайки разумно природните ресурси, съветват от МОСВ.