ЕС даде четири месеца на Косово да образува Общност на сръбските общини
Секция: СВЯТ
06 Април 2018 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕС даде четири месеца на Косово да образува Общност на сръбските общини

/КРОСС/ Натискът на Европейския съюз над Косово във връзка с прилагането на Договора за образуване на Общност на сръбските общини (ОСО) се увеличава. Споразумението беше постигнато в рамките на диалога Белград - Прищина под егидата на Брюксел, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express, цитирано от Фокус.

ЕС даде на Косово четири месеца за да образува ОСО. От Брюксел публикуваха официално съобщение, в което приветстват обявлението на косовския премиер Рамуш Харадинай за формиране на мениджърски екип, който да изготви статута на ОСО. „Процесът по изготвянето на статута започна и трябва да завърши в рамките на четири месеца", пише в съобщението.

„Тази дългоочаквана стъпка ще позволи прилагането на практика на Брюкселския договор за образуване на ОСО, като това е задължение, което Косово пое в рамките на диалога под егидата на ЕС в Брюксел, чрез споразуменията от април 2013 година и август 2015 година", написаха от Съюза.

„ЕС кани главните преговарящи от Белград и Прищина,техните екипи, както и мениджърският екип и технически експерти за дискусии в Брюксел, за да могат те да общуват конструктивна и с добра воля в процеса на изготвянето на статута", се казва още в изявлението на Брюксел.

Принципите на споразумението за създаване на „Общност на сръбските общини" бяха договорени в хода на диалога Белград - Прищина под егидата на Европейския съюз в Брюксел през 2015 година и предвиждат, че косовските сърби трябва да получат правото на пълен контрол върху икономическото си развитие, образованието, градското и селското планиране, както и на бюджетни вноски директно от Белград. Но Конституционният съд на Косово излезе с решение, че някои от условията на Договора са в противоречие със законите и Конституцията на страната. Правителството в Прищина обясни в сряда, че окончателният проекто-статут ще бъде изпратен до Конституционния съд за санкция.