Топ 5 на компаниите, продаващи оръжия в света
Секция: ЛЮБОПИТНО
06 Април 2018 12:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Топ 5 на компаниите, продаващи оръжия в света

/КРОСС/ Ако искате да си купите каквото и да е оръжие, бързо ще се намери търговец, който да ви го предложи, независимо дали става дума за самолети, кораби, ракети или стрелково оръжие. това е така, защото военно-промишлените комплекси на най-развитите икономически държави бълват оръжия.


Печалбите на този огромен пазар са впечатляващи. затова нека видим кои са първите пет най-мощни компании, които обират лъвския пай от продажбите. 

1. Lockheed Martin Компанията е продала през 2016 година оръжия за 40.8 милиарда долара. Това значи, че 86% от цялото й производство има военно предназначение. Lockheed Martin Corporation се е специализирала в авиостроенето, авиокосмическата техника, корабостроенето и логистика. Щаб-квартирата й се намира в щата Мериленд, САЩ. Това е най-голямата по стойност на сключените сделки за оръжие компания в сферата на военната индустрия. 

2.Boeing Корпорацията е продала през 2016 година оръжия за 29.5 милиарда долара. Това прави 31% от цялата продукция за годината. В състава на корпорацията влизат две отделни компании- Boeing Commercial Airplanes за гражданска продукция и Boeing Integrated Defense Systems за военна и космическа продукция. В групата от компании има още финансова-Boeing Capital Corporation, както и разработваща и логистична. 

3. Raytheon Компанията е продала през 2016 година оръжия на стойност 22.9 милиарда долара. това прави 95% от цялата й продукция. Основен клиент е Пентагона. Raytheon произвежда зенитни и ракетно-зенитни комплекси. По-известните са "Пейтриът" и "Томахоук". Ракетните оръжия се разработват от дъщерна компания, известна като Lab Sixteen в началото и преобразувана после във филиал Raytheon Missile Systems. 

4. BAE Systems Британската компания има продажби на оръжия за 2016 година в обем от 22.8 милиарда долара. Това прави 95% от цялото и производство. Щаб-квартирата й е разположена в Хемпшиър, Англия. Има дъщерна фирма, която се грижи за доставки и сделки със САЩ-BAE Systems Inc. Голям партньор за компанията е и Саудитска Арабия. 

5. Northrop Grumman Компанията е продала оръжия за 21.4 милиарда долара през 2016 година. Това прави 87% от цялото й производство. Образувана е през 1994 година след сливането на Northrop Corporation и Grumman Corporation. Произвежда кораби, системи за управление на оръжия от последно поколение, има и космически разработки. 

Както се вижда, в Топ 5 на продаващите оръжие най-мощни компании са четири американски и една британска. Общият обем на продадените от петте компании оръжия е над 100 милиарда долара на база сключени сделки през 2016 година. 

По-нататък в подреждането продължава доминирането на американските компании, но в първите десет има още две европейски-едната е Airbus , другата е италианската Leonardo.