Русия: Фейсбук да даде разяснения за ограничаването на достъпа до някои профили
Секция: Технологии
06 Април 2018 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия: Фейсбук да даде разяснения за ограничаването на достъпа до някои профили

/КРОСС/ Руският телекомуникационен регулатор "Роскомнадзор" заяви, че е поискал от Фейсбук да даде разяснения защо достъпът до профилите на някои руски медии е бил ограничен, предаде РИА Новости, цитирана от Ройтерс.

"Роскомнадзор" допълва, че разглежда ограниченията като продължение на "враждебната политика на Фейсбук към руските потребители".

В информацията на РИА Новости не се уточнява кои са засегнатите профили, но "Роскомнадзор" посочва, че въведената от Фейсбук мярка ще затрудни руските и чуждестранни потребители на социалната мрежа да следят чрез нея новинарския дневен ред на руските медии.

Във вторник Фейсбук обяви, че е изтрила стотици руски профили и страници, свързани с така наречената "фабрика за тролове", която според американската прокуратура е стояла зад фалшиви публикации, в това число политически, по време на кампанията за президентските избори в САЩ през 2016 г.

Фейсбук заяви, че много от изтритите материали и страници са дошли от Федералната информационна агенция, чиято централа е в Русия. Компанията Фейсбук свързва тази медия с Агенцията за изследване на интернет, намираща се в Санкт Петербург.

"Агенцията нееднократно е действала с цел да заблуждава хората и да манипулира хора по целия свят и не искаме те да са където и да било във Фейсбук", заяви във вторник за Ройтерс Марк Зукърбърг, изпълнителният директор на Фейсбук.