Швеция отбелязва една година от атентата с камион в Стокхолм
Секция: СВЯТ
07 Април 2018 17:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Швеция отбелязва една година от атентата с камион в Стокхолм

/КРОСС/ Стокхолм и цяла Швеция отбелязват днес една година от атентата с камион, при който загинаха петима души в шведската столица, предаде ДПА.

Специална възпоменателна служба за жертвите на атентата бе отслужена днес в църквата "Адолф Фредрик". На нея присъстваха премиерът Стефан Льовен, членове на правителството, партийни лидери, представители на градските власти, полицията, епископът на шведската лутеранска църква Антие Якелен, както и крал Карл ХVI Густав и съпругата му кралица Силвия. Текстове прочетоха също така имамът на главната стокхолмска джамия и представител на еврейската конгрегация.

Църквата се намира близо до пешеходната зона, където откраднат камион премина през улицата в централен район, пълен с магазини, преди да се блъсне в един от тях през април миналата година.

Въздушното пространство над Стокхолм беше затворено днес. Полицията засили присъствието си.

След нападението в града бяха разположени бетонни преграждения във формата на лъвове наред с огромни бетонни саксии по пешеходната улица "Дротнинггатан".

След службата Льовен и съпругата му се разходиха по "Дротнинггатан" до магазина, където се блъсна камионът, и положиха цветя с картичка с надпис: "Помним ви."

По пътя те се поздравяваха с хората на улицата, включително 38-годишна жена, която загуби крака си при нападението.

Светлината е много по-силна от мрака, каза пред журналисти Льовен, като добави, че тероризмът никога няма да победи.

Хората днес полагаха цветя върху някои от бетонните лъвове, както и на централния площад "Сергелсторг", където е направена украса от цветя във формата на сърце. Льовен трябва да говори и на възпоменателен концерт.

40-годишният Рахмат Акилов от узбекистански произход, който призна, че е извършил атентата миналата година, в момента е подсъдим за престъпления, свързани с тероризма. Той свидетелства, че е искал да накара Швеция да спре подкрепата си за борбата срещу „Ислямска държава" в Сирия. Очаква се делото му в Стокхолм да продължи до началото на май.

Нападението в Стокхолм бе едно от няколкото в Европа от 2016 г. насам, при които се използва автомобил, с който се нападат граждани.