Балетът „Дон Кихот“ на Софийската опера гостува в Пловдив
Секция: КУЛТУРА
10 Април 2018 08:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Балетът „Дон Кихот“ на Софийската опера гостува в Пловдив

/КРОСС/ На 11 април балетът на Софийската опера ще гостува на сцената на Държавна опера Пловдив. Художественият ръководител на балета на Софийската опера, Сара-Нора Кръстева изтъкна : „Отиваме в Пловдив, не само, защото сме поканени от ръководството на Операта, а и защото публиката там е изключително радушна и винаги ни е посрещала и изпращала с много аплодисменти.

Пловдив е романтичен град, пълен с история и вярвам, че балетът за рицаря Дон Кихот, ще бъде посрещнат с радост."

„Дон Кихот" е балет по романа „Дон Кихот де ла Манча" на испанския писател Мигел де Сервантес. Счита се, че е сред най-ярките и велики творения измежду класическите балети. Спектакълът е поставян от много балетни трупи по целия свят в различни варианти. Първата постановка е във Виена през 1740 г.

Най-известна е постановката (1900) на руския балетмайстор Александър Горский по музиката (1869) на чешкия композитор Лудвиг Минкус, дълго работил в Русия, но първата хореография по неговата музика е на Мариус Петипа.

Първото представление на балета на Л. Минкус се състоява на 14 декември 1869 г. в „Болшой театър" в Москва. По-късно свои редакции на този балет, значително отличаващи се от първоначалната версия, създават други хореографи като Алексей Ратманский и Борис Ейфман.

В романа на Сервантес образът на печалния рицар Дон Кихот, готов на всякакви подвизи и благородни постъпки, се явява основа на сюжета. В балета „Дон Кихот" обаче той се явява второстепенен персонаж, а сюжетът се съсредоточава на любовната история на Китри и Базил, изпълняващи свои вариации на градския площад.

Кръчмарят Лоренцо иска да омъжи дъщеря си Китри за богатия аристократ Гамаш. Но Китри е влюбена в бръснаря Базил. Дон Кихот, начел се на рицарски романи, вижда във въображението си образа на Дулсинея, за която взема Китри.

По време на празнично веселие в кръчмата Базил разиграва сцена на самоубийство и Китри умолява баща си да благослови любовта им. Лоренцо се колебае. Възмутеният Дон Кихот заповядва да се изпълни молбата. С неохота Лоренцо ги благославя. Базил бързо се изправя цял и невредим - неговото самоубийство е било само шега. Приятелите избутват Гамаш от кръчмата.

Всеобщото веселие и танците продължават. На площада всичко е готово за празника в чест на влюбените. В тържествен марш се събират гости. Среди тях са благородният рицар Дон Кихот и неговият оръженосец Санчо Панса.

„Дон Кихот"- балет от Минкус

Участват:

Китри - Марта Петкова

Базил - Никола Хаджитанев

Еспада -Цецо Иванов

Повелителка на дриадите - Боряна Петрова

солисти и ансамбъл на балета на Софийска опера