Кравите скоро може да станат най-големите бозайници на планетата
Секция: ЛЮБОПИТНО
20 Април 2018 21:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кравите скоро може да станат най-големите бозайници на планетата

/КРОСС/ Когато преди около 125 000 години първите съвременни хора напускат Африка и се разпръскват по света, планетата е обитавана от бозайници с огромни размери - гигантски ленивци в Южна Америка, вълнести носорози в Европа и Северна Азия, саблезъби тигри в Северна Америка, вълнести мамути в Евразия. С появата на човека гигантите от късния плейстоцен бързо изчезват. Размерите на оцелелите стават два до три пъти по-малки в сравнение с тези на изчезналите бозайници. Ако човешката дейност, довела до изчезването на древните гиганти продължи, както се очаква, само след няколко столетия най-едрите сухоземни бозайници на Земята ще бъдат кравите, съобщават Ройтерс и Арс Текника, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Анализирайки фосилни данни, авторите на изследването от университета на Ню Мексико са установили, че "свиването" на размерите на гигантите от плейстоцена съвпада с географското разпространение на ранните хора по света.
"Обръщайки поглед назад до времето преди 65 милиона години, когато динозаврите изчезват и се появяват едри бозайници, големият размер е също толкова успешен за оцеляването на видовете, колкото и малкият. Всичко това се променя с появата на човека", казва ръководителката на изследователския екип Фелиса Смит.
Специалистите са установили, че с пристигането на хората на дадено място процентът на изчезване на едри бозайници се увеличава. Хората не само избиват древните гиганти за храна на принципа "по-голямото животно означава по-голямо ядене", но и се конкурират с тях за плячка и унищожават хабитатите им.

Ако тенденцията се запази, както се очаква, само след няколко столетия най-големите сухоземни бозайници на планетата ще бъдат кравите, тъй като голяма част от съвременните гиганти - слонове, жирафи, хипопотами, вече са изправени пред заплахата да изчезнат в резултат на човешката дейност и т.нар трофеен лов, отбелязват учените.
Новото изследване противоречи на масово разпространеното схващане, че изчезването на много видове се дължи на климатичните промени.