Едва 6,5% от архитектите смятат, че секторът, в който работят, е добре платен
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Април 2018 13:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Едва 6,5% от архитектите смятат, че секторът, в който работят, е добре платен

/КРОСС/ Едва 6,5% от архитектите, участващи в проучване на Асоциацията на архитектите в България, смятат, че секторът, в който работят, е добре платен.

Това показва изследване на нагласите и мотивацията в професионалните среди стана ясно на специално събитие проведено днес в Betahaus coworking space в София от Асоциацията на архитектите в България .
В проучването са участвали близо 773 действащи архитекти от София, Варна и Пловдив а едва 25,8% от участниците смятат, че секторът е по-скоро добре платен, 41%- по-скоро не, а 26,6% не.

Според 85% от изследваните лица секторът е силно конкурентен, а 2/3 от анкетираните са на мнение, че е трудно да се постигне професионално изследване.                   

Според 24,6% от участниците пък предимство в тяхната работа са интересните проекти, 20,6% определят екипът, в който работата, като предимство, а 14,3% креативността в работата.

24,6% определят за недостатък заплащането, 18,3% отговорността, която архитектите носят, 15,9% организацията на работния процес, а 7,1% административната работа, с която се сблъскват. 78,6% от интервюираните пък предпочитат да работят по жилищни сгради.

На въпрос как виждате бъдещето си, 14,3% се виждат като главни архитекти, а 10,3%- като професионалисти с големи проекти зад гърба си.

Освен социологическото проучване от Асоциацията на архитектите в България, споделиха и какво е архитектурата и представиха и своите цели и предстоящи инициативи.

Председател на асоциацията е  арх. Анета Маркова.

 

Целите, които представи арх.Маркова са „вдигане" на разговора за качеството на средата на живот на експертно ниво, създаване на стандарти в области, свързани със средата на живот, където такива липсват, подобряване на средата на работа на архитектите, насърчаване на отговорната архитектура. 

Намерението е организацията да се превърне в медиатор между различните участници, имащи отношение към средата на живот.

Основните посоки, в които ще работи неправителствената организация, е за връщане на ключовата роля на архитектите, основаване мрежа от експерти, споделяне на добри практики, обучение на експерти, работа за усъвършенстване на нормативната уредба.