Министър Нанков ще се срещне с депутатите от Бургас
Секция: ПОЛИТИКА
24 Април 2018 20:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Нанков ще се срещне с депутатите от Бургас

/КРОСС/ Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще се срещне утре с депутатите от 2-ри многомандатен избирателен район Бургас. Той ще им представи вариантите за ново статистическо райониране, по които в момента МРРБ провежда широки обществени обсъждания в цялата страна. Министър Нанков ще се запознае лично с мнението на народните представители от Бургаския регион относно предложението за обособяване на Черноморски район, който е един от трите варианта за ново райониране.

Срещата е по покана на депутата от ГЕРБ Ивелина Василева. На нея ще присъства и кметът на Бургас Димитър Николов. Разговорите ще се проведат от 11,30 ч в Народното събрание.

По-късно същия ден, от 12:15 часа заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова ще открие кръгла маса, на която ще бъдат дискутирани предложенията за новото статистическо райониране. Събитието ще се проведе в зала „Мусала" на хотел „Хилтън", гр. София.

Инициираната промяна в териториалния обхват на районите от ниво 2, определен в чл.4, ал.3 от Закона за регионално развитие, е свързана с изискванията на Регламент (ЕО) 1059/2003 за установяване на обща класификация на териториалните единици за статистически цели (NUTS) и тенденциите в демографското развитие на българските региони.

Сформираната за целта през 2017 година междуведомствена работна група, включваща заинтересовани страни с широка представителност, предложи за публично обсъждане три варианта на ново статистическо райониране - с 6, 5 и 4 района, като дискусиите и предложенията на работната група са базирани на аналитично проучване на Националния статистически институт. Целта на обществените обсъждания е да се достигне до окончателен вариант, който да бъде поставен в основата на бъдещото регионално планиране, статистическо отчитане и регионално развитие.