НЗОК проверява случая с починалата пациентка в София
Секция: Здраве
27 Април 2018 10:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НЗОК проверява случая с починалата пациентка в София

/КРОСС/ Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) разпореди проверка в столичната болница "Св. Екатерина" във връзка с случая на починала пациентка, за която се твърди, че не е могла да заплати лечението си, предаде БНТ.

Пациентски организации сигнализират, че жената е починала, защото не е могла да плати за лечението си. Тя се нуждаела от поставянето на сърдечна клапа.
В същото време от болницата обясняват, че жената е починала заради тежкото си здравословно състояние.

Организациите алармират, че жената не е имала необходимите 10 хиляди лева, които трябва да доплати за операцията по поставяне на сърдечната клапа. Според наредбите поставянето на сърдечна клапа възлиза на 50 хиляди лева. От 1 април 40 хиляди лева от тази сума се поемат от НЗОК, а пациентът трябва да доплати останалите 10 хиляди лева. Според пациентските организации тази сума била непосилна за болната, което довело до смъртта ѝ.

След сигнала Касата веднага е разпоредила случаят около смъртта на пациентката да се провери. Д-р Галя Кондова от НЗОК обясни, че проверката се извършва от цял екип в болницата и констатациите трябва да са готови в рамките на днешния ден.

Служителите на НЗОК проверяват статуса, приемането и цялата история на заболяването на починалата жена.

Ако се установят нарушения след приключването на проверката, ще се наложат съответните санкции, предвидени в закона, допълни Кондова. Тя прикани пациентите да подават сигнали в Касата, ако е поискано такъв вид доплащане от тях.