Галъп: Нивото на критичност към властта остава високо
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Април 2018 13:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Галъп: Нивото на критичност към властта остава високо

/КРОСС/ Българите проявяват очаквана висока социална чувствителност и желание за далеч по-твърди действия на властта срещу корупцията и престъпността. Това сочат данните от сондаж на Галъп по актуални теми, проведен сред 801 души в периода 19-22 април.

Високо е очакването за повече обществена, социална и съдебна справедливост. На фона на социалното разслоение у нас хората не биха понесли увеличение на цената на тока, не биха възприели лесно и казуси като този с т.нар. царски имоти, например, и автоматично подкрепят всякакви социално звучащи мерки като намаляване на заплатите на депутатите, отчитат социолозите.

Огромно е убеждението, че злоупотребите с ТЕЛК са много и трябва да спрат. Скорошното бягство от затвора на двама рецидивисти се оценява като провал на властта, а не като инцидент, сочи социологическият анализ.

Акцията срещу кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева също не оставя обществото с еднозначни впечатления. Заради високото усещане за несправедливост, българите са склонни да приемат и критиките на президента към властта. С великодушното си отношение по казуса с Желяз, показано още в началото, прокуратурата и главният прокурор също печелят на своя страна общественото мнение.

Мнозинство от 60 на сто от българите са чули за речта на президента, а повече от 69% от тях одобряват критиката към правителството. 19% не я одобряват, а останалите се колебаят. Общото ниво на критичност към властта у нас остава силно, въпреки подкрепата за външнополитическите действия на Борисов, уловена в предишни изследвания, отбелязват от Галъп.

Затова и 91% смятат, например, че скорошното бягство на двама рецидивисти от софийския затвор е атестат за слаба работа на властите, а само 7% приемат, че подобни неща могат да се случват, дори и при добре свършена от страна на властите работа, а обясненията от типа „Монте Кристо" не се възприемат.

Друга идея от последните седмици - собствениците на по-замърсяващите автомобили да плащат повече, се възприема на принципно ниво. Мнозинство от 66% одобрява. Очевидно обаче тази идея би се натъкнала на обострената социална чувствителност. Тази чувствителност личи в ред индикатори, като например подкрепата за предложението на Корнелия Нинова за намаляване на заплатите на народните представители (91% от запитаните), мнозинството от 84%, което казва, че в този момент не би могло да понесе увеличение на цената на тока или пък мнозинството от 63%, което се противопоставя на връщането на царските имоти.

Високо е и желанието за прекратяване на злоупотребите с инвалидни пенсии - 92% от запитаните споделят, че такива злоупотреби са много и това трябва да се прекрати. Това е още един израз на нарушеното усещане за справедливост.

Сагата с Десислава Иванчева обаче по-скоро поляризира общественото мнение. 44% намират, че случващото се с нея изглежда по-скоро скалъпено, 34% са на обратното мнение, а цели 22% не могат да преценят. Тези резултати показват, че независимо от силното обществено желание за справедливост, охраната на човешкото достойнство като ценност стои високо в скалата на българите, отбелязват от Галъп.

В същото време ясната позиция на прокуратурата по казуса с Желяз и останалите българи, търсени в САЩ (заявена още в средата на месеца), печели симпатии за прокуратурата и главния прокурор - мнозинство от 60% одобрява това, че прокуратурата не потърси задържане на всяка цена за Желяз и другите четирима души.