Тритон - обречената луна на Нептун
Секция: Наука
28 Април 2018 08:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тритон - обречената луна на Нептун

/КРОСС/ Тритон е най-голямата луна на Нептун, всъщност тя е единствената същинска луна на газовия гигант, като останалите му спътници приличат по-скоро на астероиди.

Всъщност, по всичко изглежда, че в миналото Тритон не е принадлежал на системата на Нептун, а е бил уловен от гравитацията на последната планета.

Първото доказателство за това е факта, че Тритон е единствен сред големите по размери спътници в Слънчевата система, който има ретроградна орбита.

Освен това Оста на въртене на Тритон е под необичайно голям наклон спрямо оста на въртене на Нептун.

Именно поради нетипичната си ос, температурите на Тритон са по-ниски от тези на Плутон.

Що се отнася до ретроградната орбита - именно тя е причина за трагичното бъдеще на луната. Поради ретроградното си движение, приливните сили на Нептун постепенно понижават орбитата на Тритон. След около 1,4 - 3,6 милиарда години спътникът ще премине границата на Рош. Тогава луната или ще се саморазруши и ще се превърне в пръстен около Нептун или просто ще бъде погълната от газовия гигант.

Но освен мрачното бъдеще, Тритон има и мрачно минало. Много е вероятно под повърхността на спътника да е имало океани от течна вода, в които е можел да се зароди живот. Този живот обаче днес най-вероятно е загинал, не толкова заради радиацията на Нептун, колкото заради отсъствието на приливно нагряване. Последното означава, че моретата под повърхността най-вероятно са замръзнали.

Все пак има шанс това да не е така, защото колкото и да е странно - Тритон е геологически активен. Това се дължи на сезоните на луната, които всъщност са доста екстремни и водят до разтапянето на замръзналия азот. Това води до криовулканизъм и изригването на азотни гейзери.

По луната са забелязани тъмни петна от органичен материал, изкаран на повърхността от тези изригвания, като за учените е необходимо да изпратят сонда около луната, за да научат повече за нея. За съжаление в близкото бъдеще такава мисия не се планира.

Освен това на Тритон има макар и доста тънка атмосфера, съставена от азот, като са забелязвани и тънки облаци, подобни на тези на Плутон. Атмосферното налягане обаче е едва 1/70 000 от това на Земята.

В НАСА има планове да изпратят една сонда до Нептун и Тритон до края на 40-те години на този век.