НЗОК засече нарушения в случая с жената, починала заради липса на аортна клапа
Секция: Здраве
28 Април 2018 11:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НЗОК засече нарушения в случая с жената, починала заради липса на аортна клапа

/КРОСС/ „Столичната здравно-осигурителна каса извърши проверка на 26 и 27 април съвместно с експерти от НЗОК. При проверката се установи, че пациентката има три пролежавания в болницата, първото е от 27 до 30 март, второто е от 30 март до 2 април, и третата хоспитализация е на 21 април, когато пациентката почива. При проверката са констатирани нарушения.

Най-сериозното нарушение е, че ехо-кардиографията е извършена от лекари без специалност”, обясни в студиото на „Събуди се” Оля Василева, контрол на медицинските дейности в Столичната здравно-осигурителна каса.

Причина за изказването й беше смъртта на жена с кардиологичен проблем, която е била приета в тежко състояние в болница, където лекарите установили, че трябва да й се постави клапа. Нещо скъпо, което не всеки може да си позволи. Пациентката обаче си отиде, преди лекарите да успеят да й помогнат. Казват, че просто не са имали в склада това скъпо медицинско изделие.

„В случая категорично не е ставало въпрос за пари. Това го потвърди и д-р. Джоргова, коя то е началник на отделението, както и директорът на болницата. От действието на списъка от миналата година от 1 април до 31 март 105 пациента са оперирани, от които 7 са починали”, заяви в студиото на „Събуди се” Павлина Иванова, началник отдел „Лекарства и контрол” в НЗОК.