Слагат край на палмовото масло в млякото и сиренето
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Април 2018 15:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Слагат край на палмовото масло в млякото и сиренето

/КРОСС/ Ще бъдат наложени строги ограничения за използването на растителни мазнини в млечните продукти. Това заяви днес в Сливен министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който присъства на Националното изложение по животновъдство.

По думите му, през тази година има определени спадове в цените на овчето мляко, както и стокови количества, които стоят от дълго време в мандрите. Качеството на млечните продукти, според него, се компрометира от това, че определени фирми влагат в продукцията си растителни мазнини.

Преработвателите, които ще произвеждат млечни продукти, трябва да ги правят от мляко, а тези, които правят имитиращи продукти, ще бъдат в друга група, заяви Порожанов.

"Нашето намерение е да забраним преработката, доставката на растителни мазнини при млечните преработватели, които произвеждат сирене, кашкавал и др.", каза той.

След изтичане на нормативния срок ще бъде въведена забрана за използване на палмови мазнини в млечните предприятия. Тази забрана няма да засяга фирмите, произвеждащи имитиращи продукти и сладкарски изделия.

Ще бъде създадено специализирано звено към земеделското министерство, което ще извършва проверки, независими от агенцията по храните, съобщи още министърът. Освен млечните, ще бъдат проверявани и етерично-маслените продукти, като например розовото масло, както и птицевъдните ферми. Недобросъвестните търговци и производители ще бъдат санкционирани и ще им бъдат съставяни актове.

Министърът коментира, че се надява с тези мерки да бъде върнато доброто име на българските продукти.

Румен Порожанов откри днес Националното изложение по животновъдство в Сливен.

"И след 2020 г. ще има много добра селскостопанска политика, която ще бъде добре финансирана", заяви министърът. Той изрази задоволство от добрата организация и възможността стопаните да представят своите животни и продукция, като добави, че през следващата година изложението ще се разрасне, ще бъдат увеличени изложбените площи.