Колко е важен сънят
Секция: ЛЮБОПИТНО
29 Април 2018 09:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Колко е важен сънят

/КРОСС/ Според Лабораторията за изследване на съня към Харвардския университет, когато човек не си доспива, имунитетът му спада, което пък означава, че не се бори с раковите клетки, които организмът ни произвежда всеки ден.

Безсънието е свързано с рака на дебелото черво, на гърдата и на простатата, затова Световната здравна организация обяви работата на нощни смени за канцерогенен фактор.

При хората над 45 години, които спят под шест часа, рискът от инфаркт скача с 200% в сравнение с тези, които спят по 7 – 8 часа. Недоспиването вдига кръвното налягане, кръвната захар и телесното тегло.

В предаването „Тази неделя“ по bTV неврологът проф. д-р Иван Стойков изтъкна, че човек прекарва между 1/4 и 1/3 от живота си в сън. В това време той си отпочива, за да може да е активен и трудоспособен на следващия ден.

Сънят има няколко фази – повърхностен сън, дълбок сън и т. нар. REM сън – сънят с бързи очни движения, когато мускулатурата е изцяло отпусната. Това е един цикъл и тези цикли се повтарят 3 – 4 пъти през нощта. По това време се случват множество промени в дишането, в пулса, в кръвното налягане, обясни гостът.

Основните щети от системно недоспиване са усещането за сънливост, тревожност, депресивни състояния, както и нарушение на паметта и концентрацията. По-тежките нарушения на съня са обструктивната сънна апнея (спиране на дишането или намаляване на дихателния поток), която води до 2,5 пъти по-голям риск от мозъчен инсулт. Около 15 – 20% от всички катастрофи по света са предизвикани от заспиване на волана, а сънната апнея е един от сериозните фактори за такова заспиване, отчете проф. Стойков.

Според него обаче работата на нощни смени не е канцерогенен фактор. От недоспиване не се и дебелее, освен ако човек не замести съня с храна.

В различните възрасти човек се нуждае от различна продължителност сън, например новородените спят по 16 – 17 часа на ден, докато хората на около 90 се нуждаят от около 5 и половина часа сън. За средната възраст са необходими между 6 и 9 часа.

Проф. Стойков препоръча т. нар. хигиена на съня, която е елементарна, но изключително ефикасна – вечерята и всички физически упражнения трябва да са до към 20 – 20:30 ч., т.е. трябва да са поне три часа преди заспиване; спалнята трябва да е само за сън, в нея не трябва да има компютър, да се четат книги и пр.; ако не можете да заспите 15-ина минути, препоръчително е да станете, да отидете в друга стая, да прочетете нещо неангажиращо и когато ви се приспи пак, да си легнете; важно е и през деня да има физическа активност, за да има и физическа умора.