Експерти: Държавността не печели от спора между институциите
Секция: ПОЛИТИКА
29 Април 2018 15:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерти: Държавността не печели от спора между институциите

/КРОСС/ Държавността не печели от спора между институциите. Около това мнение се обединиха Борислав Цеков, доктор по Конституционно право и член на правния екип на президента и Александър Владимиров от Института за дяна политика в интервю за предаването „Неделя 150“.

Острата размяна на реплики между президента Румен Радев и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов не намирам за полезна за държавата, но това е и един нормален политически процес. Винаги, когато държавният глава е бил избиран на крилете на една различна от парламентарното мнозинство политическа тенденция, се е случвало да има такъв тип размяна на остри реплики. Важно е да не се стига до война на институциите, каза д-р Борислав Цеков.

Александър Владимиров посочи, че има огромно напрежение между правителството и президентската институция: „Работата на президентската институция не е да се занимава с изпълнителна власт, с конкретни казуси, а трябва доста по политически да поглежда, да се опитва да участва във взимането на национална посока. Минусът от страна на президентската институция е, че не дава отговори, а задава въпроси и ги задава в пространството, не са конкретни. От другата страна също грешките са безкрайно много.  Този спор няма да доведе до нищо, а по-скоро губи държавността“.

Според него, ако президентът иска да покаже, че за него не стои на дневен ред въпрос за излизането на България от ЕС и НАТО трябва категорично да го заяви: „Доста често с поведението си и с въпросите си остава съмнение дали това е така. Ако той не иска да го прави, трябва по-конкретно и директно да го заяви, за да не оставя поле, в което опозицията в лицето на ГЕРБ да има какво да говори“.

Цеков, от своя страна, заяви категорично, че с нищо президентът не е поставял под съмнение евроатлантическата ориентация на България: „Радев не заплашва евроатлантическата ориентация с нищо, а по-скоро партийните атаки срещу него са партийно мотивирани, а не като някаква обективна заплаха, нещо, което се случва и ГЕРБ се противопоставя. Президентът трябва да стои над арената на тези партийни борби и дори да ги оставя без внимание тогава, когато са напълно неоснователни, както и тази атака по повод на КСНС“.