Георги Гьоков: Трябва да има Закон за възрастните хора и подкрепа към тях
Секция: ПОЛИТИКА
02 Май 2018 11:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Гьоков: Трябва да има Закон за възрастните хора и подкрепа към тях

/КРОСС/ Управляващите отхвърлиха предложението

„Трябва да има закон, който да урежда обществените отношения и провеждането на държавната политика в подкрепа на възрастните хора и да гарантира условия за пълноценен, активен живот и за равноправното им участие в обществения живот“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков от парламентарната трибуна.

Той обясни, че този закон не е необходим само за преодоляване на социални различия, на неравнопоставеност и ситуации на социално изключване, а е законодателен акт, който ще подпомага хората да изживеят достойно своите старини, било то подпомагани от лични и социални асистенти, социални работници и медицински персонал, или пък все още справящи се самостоятелно в ежедневието си.

„Възрастните хора, особено пенсионерите, се нуждаят и  политика по социално включване, чрез коeто да се чувстват част от обществото, да се ползват от всички социални права и да имат достъп до всички блага, произтичащи от икономическия растеж на страната.

Това обаче не е възможно, ако пенсионерите са изолирани от процесите на развитие в различни области на социалния живот“, каза още народният представител. По неговите думи, днешните политици са забравили изконните български ценности и грижата за възрастните хора е останала на заден план. Според него световен проблем е грижата за тези, които не могат да се оправят сами. „Може да сте сигурни, че този ужасяващ проблем в България е по-ярко изразен, от където и да е другаде.

Сложна и затрудняваща е грижата за тези хора, затова не само обществото ни се прави, че не забелязва старите, немощните, отхвърлените и техните проблеми, но го прави и държавата ни, която е длъжна да се грижи за всички“, подчерта Гьоков.

„Необходимо е държавата, освен политики, фокусирани върху уязвимите и рискови групи- като младежи, млади родители, социално слаби, бежанци и т.н., да започне да мисли и за политики в подкрепа на една друга, не по-малко рискова група – тази на възрастните хора“, каза още депутатът от левицата.

„Не може да се отрече, че за хората в България, след като се пенсионират, образно казано, животът свършва“, коментира Гьоков. По неговите думи социалните им контакти силно се ограничават, както и възможностите за приятно изкарване на свободното от битови и семейни задължения време, животът вече не е толкова интензивен и интересен, след като са приключили активния си обществен и социален живот. „Изведнъж доходите спадат неколкократно. Животът коренно се променя.

В България да се пенсионираш, в повечето случаи, означава - начало на мъките и трудното преживяване“, категоричен е той. Според него възрастните хора не само, че са забравени, но и като че ли са изхвърляни, в буквалния смисъл, на сметището да се оправят, както знаят. „ Те са дали младините си в полза на държавата и сега тя трябва да им се отплати, като им осигури спокойни старини“, заяви народният представител. Гьоков подчерта, че не става въпрос само за материалното им състояние, защото с един закон не се урежда това. „Но става въпрос за подкрепа за тези хора“, допълни Георги Гьоков.

„Управляващите критикуват и отхвърлят законопроекта, но не казват какво предлагат. Далеч съм от мисълта, че проектът, който предлагаме е съвършен, но с общи усилия можем да го направим“, каза още народният представител.