Срив на акциите на "Ер Франс" с близо 14% след оставката на изпълнителния директор
Секция: ИКОНОМИКА
07 Май 2018 11:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Срив на акциите на "Ер Франс" с близо 14% след оставката на изпълнителния директор

/КРОСС/ Акциите на "Ер Франс" се понижават с близо 14% в началото на търговията в понеделник на борсата в Париж след новината от края на предходната седмица за оставката на изпълнителния директор на големия превозвач Жан-Марк Янайлак.

Изпълнителният директор на Air France-KLM обяви в петък късно вечерта, че ще подаде своята оставка, след като на проведено онлайн запитване, персоналът на въздухоплавателната компания отхвърли предложението на нейното ръководство за повишаване на заплатите. Това ще хвърли в допълнителен хаос водещият превозвач, който вече отчете загуби за около 300 млн. евро в резултат на поредицата стачни действия от февруари насам.

Междувременно обединените профсъюзи обявиха, че персоналът на "Ер Франс" ще проведе в понеделник и във вторник (7-и и 8-и май) нови стачни действия, тъй като продължават да настояват за увеличение на заплатите с 5,1% през тази година в момент, когато компанията започна да се възстановява от години на финансови загуби и на сериозно преструктуриране.

Новината за оставката на изпълнителния директор на компанията провокира драматичен спад на акциите на Air France-KLM с 13,7% към нива под 7,0 евро за акция в началото на днешната търговия на борсата в Париж, като от началото на годината акциите на френско-холандския превозвач вече се срива с над 50 на сто.

Трябва да се има предвид, че френската държава е най-големият акционер в Air France-KLM с 14% от акциите, следвана от компаниите Delta Airlines и China Eastern, които притежават по 9 на сто от акциите на водещия превозвач.

Финансовият министър на Франция Бруно Льо Мер обаче заяви в неделя, че не е работа на правителството да предотврати загубите, понесени от "Ер Франс". Той добави, че превозвачът не е полагал достатъчно усилия, за да остане конкурентен и дори е изложен на риска от изчезване.

"Ако "Ер Франс" не полага усилия да стане по-конкурентоспособна, позволявайки на този флагман да бъде на същото ниво като Lufthansa и други авиокомпании, френско-холандският превозвач ще изчезне", заяви Бруно Льо Мер пред телевизия BFM.

Той допълни, че негативното въздействие на неотдавнашните стачни действия във Франция, които включва железопътните работници и персонала на "Ер Франс", върху брутния вътрешен продукт е около 0,1 на сто.