Австралия отделя 28,4 милиона евро за спасяване популацията на коалите
Секция: ЛЮБОПИТНО
07 Май 2018 21:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Австралия отделя 28,4 милиона евро за спасяване популацията на коалите

/КРОСС/ Австралийските власти разработиха програма за спасяване на рязко намаляващата популация на коалите, като за нея бяха отделени 45 милиона австралийски долара /28,4 милиона евро/, предаде Франс прес.

В страната-континент на свобода живеят не повече от 43 хиляди представители на този застрашен вид. Преди идването на първите британски колонизатори в Австралия е имало над 10 милиона коали.

В наши дни тези двуутробни страдат от климатичните промени и губят хабитата си. Коалите често стават жертва на кучета , на сблъсъци с автомобили, на болести и на горски пожари.

Според най-нови изследвания в Нов Южен Уелс популацията на тези животни в щата е намаляла с 26 процента през последните 15-20 години. Местните власти считат вида за "уязвим", докато в други щати той напълно е изчезнал.

Заделените в рамките на програмата средства предвиждат създаването на резервати с площ от хиляди хектари, за да може да бъде съхранен хабитатът на коалите. Паричният фонд ще бъде използван и за борба с някои болести, които нанасят тежки щети на популациите, като хламидните инфекции. Те се предават по полов път и предизвикват слепота, безплодие и смърт сред коалите.