Предстоящи събития в страната за 9 май
Секция: Предстоящи събития
09 Май 2018 07:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната за 9 май

/КРОСС/ София.
От 9.30 часа пред сградата на Президентската институция на тържествена церемония ще бъде издигнато знамето на Европейския съюз. Церемонията ще се състои в присъствието на президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, парламентаристи и представители на изпълнителната власт.

***
София.
В 11.00 часа държавният глава Румен Раден ще посети Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928", където ще участва в отбелязването на 90-ата годишнина от неговото създаване.

***
София.
От 9.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание.

***
София.
От 10.00 часа Министерският съвет ще проведе заседание.

***
София.
От 9.00 часа в Конгресен център „Глобус", зала „Европа", пл. „Македония" 1, ще се състои международна конференция „Гласът за интеграция на Западните Балкани". В откриването на конференцията ще участва вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа".

***
София.
От 11.30 часа в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се проведе публичен дебат с комисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и с депутата от Европейския парламент Искра Михайлова. Основната тема на гражданския диалог ще бъдат младите хора и тяхното бъдеще в дигитална Европа, но ще бъдат дискутирани и всякакви други въпроси свързани с настоящето и бъдещето на ЕС.

***
Костинброд/ с. Драговица.
От 19.00 часа заместник министър-председателят, министър на отбраната и лидер на ВМРО - Българско национално движение Красимир Каракачанов тържествено ще открие мемориалния комплекс в с. Драговищица, общ. Костинброд.

***
София.
От 9.00 часа на Паметника на незнайния воин (до базиликата Света София, ул. „Париж" 2) ще се състои военен ритуал по издигане на националния флаг и на флага на Европа и поднасяне на венци и цветя. От 9.15 часа започва шествието на участниците в „Безсмъртен полк - България", което ще пристигне в 9.50 пред Паметника на Съветската армия. От 10.00 часа започва програмата пред Паметника на Съветската армия - поднасяне на венци и цветя и концерт.

***
София.
От 9.00 часа лидерът на БСП Калоян Паргов ще положи цветя на паметника на Незнайния войн, а веднага след това ще се включи в шествието на Безсмъртния полк до паметника на Съветската армия. В 10.00 часа лидерът на БСП - София, народни представители и общински съветници от БСП ще участват в официалното отбелязване на Девети май пред паметника на Съветската армия. В 11.00 часа Калоян Паргов ще присъства на поклонението пред паметта на българските воини, загинали в заключителната фаза на Втората световна война пред паметната плоча, на централния вход на парка "Заимов" срещу улица "Васил Априлов".

***
София.
В Sofia Event Center ще се проведе „Форум на комуникационната индустрия" под надслов: „Глобални посоки - локален фокус", който ще направи обзор на рекламния пазар през 2017 година и анализ на случващото се в сектора на комуникациите.

***
София.
От 9.30 часа 16 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Георги И., Геомил Н., Георги А. и Аксел Е., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 9.30 часа 11 състав на Софийския градски съд ще заседава по делото срещу Христо П., бивш управител на „Фонд научни изследвания", (умишлена безстопанственост).

***
София.
От 9.30 часа 8 състав на Софийския градски съд ще заседава по делото срещу Николай Н., (чл. 282, ал. 3 НК).

***
София.
От 9.30 часа 15 състав на Софийския градски съд ще заседава по делото срещу Роман Л. (обвинен, че е организирал нападението над Алексей Петров, чл.116 НК).

***
София.
От 10.00 часа 3 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Ралица Л., Росен Ч., Пламен К., Дияна П., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 10.00 часа 4 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Мила Г., Ангел А., Антони Я. и др., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 10.00 часа 8 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Цветан В., Александър П., Илиан З. и др., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 10.00 часа пред паметника на Съветската Армия в Княжеската градина и от 10.45 часа пред паметника-костница на съветските воини в квартал „Лозенец" ще се състоят тържествени церемонии по полагане на венци и цветя във връзка с Деня на Победата.

***
София.
От 10.00 часа в сградата на КЕВР ще се проведе открито заседание за обсъждане на доклад по заявление на „Акспо България" ЕАД за изменение/допълнение на лицензия № Л-236-15 от 23.07.2007 г.

***
София.
От 10.00 часа в сградата на КЕВР ще се проведе открито заседание за обсъждане на доклад по заявление на „АВВ Електрифициране" ООД за продължаване срока на лицензия № Л-280-15 от 15.09.2008 г. за дейността „търговия с електрическа енергия".

***
София.
От 10.30 часа в Пресклуб "България" ще се проведе пресконференцията за Национална Универсиада 2018.

***
София.
От 11.00 часа 17 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Людмила С., чл. 65 НПК - молба за изменение на мярка за неотклонение.

***
София.
От 11.00 часа в сградата на Националния учебен комплекс по култура - Горна Баня, ул. „Вечерница" 21, ще се състои Официално откриване на 28 Арт инсталации, посветени на 28 страни-членки на Европейския съюз по Проект „Бъди Зелен=Бъди модерен=Бъди Европа".

***
София.
От 11.30 часа на бул. „Витоша" (пешеходна зона до кръстовището с ул. „Солунска") ще се състои концерт на джаз формация „София".

***
София.
От 12.00 часа в Метростанция „Сердика 2" (междинно ниво) ще се състои концерт на „Дикси Бойс Бенд".

***
София.
От 13.30 часа в заседателната зала в сградата на Висшия съдебен ще се проведе заседание на Прокурорската колегия на ВСС.

***
София.
От 13.30 часа 1 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Асен А., обвинен в образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 13.30 часа 17 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Блага Б. и Иво Д., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 14.00 часа 5 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Петър Ст., Боян Т., Бисер И. и Бранимир Ст., обвинени в ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 14.00 часа 13 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Веселин Д. и Иво М., обвинени в изнудване.

***
София.
От 14.00 часа 7 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Генчо Г., Надежда К. и Илия И., обвинени в изнудване.

***
София.
От 14.00 часа в Capital Fort на бул. „Цариградско шосе" 90 ще се проведе дискусия на тема кои са факторите за изграждането на устойчив паричен съюз в ЕС и налага ли се предефиниране на критериите за присъединяване към Еврозоната.

***
София.
От 14.00 часа на Голямата поляна в Южния парк младежи от столични училища ще се включат в забавна игра, в която трябва да демонстрират смелост и бързина, да покажат, че познават държавите в Европа и правата си като европейски граждани, както и че могат да подходят творчески дори към строгите теми от историята на Стария континент.

***
София.
От 14.00 часа пред Народен театър „Иван Вазов" ще бъде представен спектакъл на театър „Сириус" „Изгаси крушката, посади дърво". От 15.00 чада ще се състои концерта на Христо Паскалев - Паскал „Шлагерите на Европа".

***
София.
От 15.00 часа 6 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Тодор С., Владимир Р., Илия Е. и др., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 15.00 часа 14 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Христо Вл., чл. 65 НПК - молба за изменение на мярка за неотклонение.

***
София.
От 16.00 часа на Метростанция „Летище София" ще се състои концерт на Камерен ансамбъл „Арс музика" „Европейски музикални евъргрийни".

***
София.
От 17.00 часа пред Регионален исторически музей - София на площад „Бански" №1 ще се проведе концерт на Софийския духов оркестър. В същия час в градината пред храм „Света София" концерт, озаглавен „Европейска музикална разходка" ще изпълни „София брас". От 18.00 часа ще се проведе концерт на Камерен ансамбъл „Арс музика" „Европейски музикални евъргрийни".

***
София.
От 18.00 часа в Литературен клуб „Перото" в НДК ще се състои връчването на Националната литературна награда за български роман на годината на Националния дарителски фонд „13 века България".

***
София.
От 18.00 часа в учебната кинозала на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" ще бъде изнесена лекцията „Портретът: Човешкото преживяване" на прочутия френски фотограф Пиер Гонор.

***
София.
От 18.00 часа в Арткъща "Куклите", ул. „Цар Самуил" 34, по повод Нощ на литературата 2018 ще се състои четене на Унгарското "Семейство Мейзга" (изд. лист, 2017) в изпълнение на актьорите Екатерина Георгиева и Стефан Додуров.

***
София.
От 18.00 часа по повод 65-годишнината на проф. Станислав Памукчиев галерия Арте ще представи изложба, провокирана от няколко акварела на художника още от студентските му години.

***
София.
От 18.30 часа в парк „Заимов" ще се проведе концерт-спектакъл „Цветовете на Европа".

***
София.
От 18.30 часа в Ларгото ще се състои концерт „Музиката на Европа".

***
София.
От 18.30 часа в Мраморно фоайе, I етаж на Столична библиотека, ще се състои тържествен концерт с изпълнения на Камерен ансамбъл „Елате синове на изкуството" при Българската асоциация по музикотерапия с диригент Йосиф Герджиков.

***
София.
От 21.30 часа върху фасадата на Министерския съвет в София Денят на Европа 2018 ще бъде отбелязан с най-голямото досега 3D мапинг шоу в България.

***
Асеновград.
От 10.00 часа в двора на Военно формирование 24490 в Асеновград ще бъдат поднесени цветя пред паметника на загиналите в Отечествената война. В 17.00 часа пред читалище „Родолюбие" ученици от ПГ „Цар Иван Асен II" ще организират своебразен Ден на таланта. В 17.30 часа в Градската библиотека ще започне празничната програма на Национално движение „Русофили" и Община Асеновград. В 18.30 часа на пл. „Акад. Николай Хайтов" ще се състои концерт- спектакъл „За мирна Европа" на денс формация „Косара", танцов състав „Станимаклийче" при Центъра за подкрепа и личностно развитие „Васил Левски" и балетно студио „Терпсихора" при читалище „Родолюбие".

***
Благоевград.
От 11:00 часа пред паметната плоча на загиналите за обединението и независимостта на България ще се проведе ритуал по полагане на цветя в памет на загиналите във войната.

***
Благоевград.
От 12.00 часа пред сградата на Община Благоевград кметът д-р Атанас Камбитов ще постави начало на дейностите по обновяване и модернизиране на сградата на общинска администрация Благоевград в изпълнение на проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в общински административни сгради".

***
Благоевград.
От 18.30 часа в зала „22 септември" кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов организира дискусия, на която ще бъдат обсъдени възможните варианти за запазване на археологическите находки на място край село Покровник и строителството на автомагистрала „Струма".

***
Благоевград.
От 18.30 часа в зала „Яворов" Българският поп певец Веселин Маринов ще представи 28-ия си албум пред жители и гости на Благоевград.

***
Бургас.
От 9.30 часа в Заседателната зала на Община Бургас ще се проведе пресконференция по повод предстоящото издание на голямото автомобилно състезание „Писта Бургас".

***
Бургас.
От 10.30 часа доброволци от инициативата „Бургас харесва младите", с участието на ученици АЕГ „Гео Милев" и фанфарен оркестър към Търговската гимназия, ще преминат от Пантеона до Експозиционен център „Флора" в шествие-парад на знамената. От 11:00 ч. ще започне младежки форум „Предимството да бъдеш информиран".

***
Бургас.
От 18.00 часа в четири "четящи гнезда": BarBossa, Кафе-книжарница "Екслибрис" (експо център "Флора"), Craft shop Papa Beer и книжарница "Хеликон" Бургас за поредна година ще се включи в общоевропейската Нощ на литературата.

***
Бургас.
От 18.30 часа в Младежки Културен Център ще се проведе Уъркшоп ДЖЕМБЕ със Sammy Koyate (Гвинея). От 19.30 часа ще се проведе Уъркшоп АФРИКАНСКИ ТАНЦ с Yama Ndione и Fatou Diallo от Танцова компания DAMBALLAH (Сенегал), част от Дни на Африка в България - Бургас.

***
Варна.
От 11.00 часа на Паметник на Осми Приморски полк ще се състои поклонение, полагане на венци с военен ритуал по случай 73 години от победата над хитлерофашизма.

***
Варна.
От 11.45 часа от Паметника на Осми Приморски полк ще се състои шествие до Община Варна, където в 12.00 часа предстои тържествено издигане на флага на Европейския съюз по случай Деня на Европа.

***
Варна.
От 12.00 часа на Централните гробища във Варна ще се състои церемония по възлагане на венци на Паметника на Съветския войн.

***
Варна.
От 14.00 до 16.00 часа в офиса на ГЕРБ на ул. „Георги Бенковски" №1 общинският съветник Иво Иванов организира приемна за граждани.

***
Варна.
От 17.00 часа в Регионална библиотека „Пенчо Славейков" варненци и гостите на града ще слушат на живо откъси от романа „Фини прахови частици", представени на живо от автора - Ангел Игов, специален гост на Нощта на литературата във Варна.

***
Велико Търново.
От 10.30 часа пред сградата на Община Велико Търново ще се проведе Отбелязване на Деня на Европа - 9 май.

***
Велико Търново.
От 11.00 часа в парк „Марно поле" ще се проведе Европейски детски празник.

***
Велико Търново.
От 11.00 часа в пресклуб на БТА-Велико Търново ще се проведе пресконференция на проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов на тема "Мисия България" в действие.

***
Велико Търново.
От 12.00 часа Младежкото обединение на БСП - Велико Търново ще проведе флашмоб на пешеходната пътека пред Общината.

***
Велико Търново.
От 15.00 часа в парк „Марно поле" ще се проведе Концерт и среща с граждани, организирани от Клуб „Заедно".

***
Велико Търново.
От 18.00 часа в ИЗ „Рафаел Михайлов" ще се проведе откриване на Изложба „Неразкрити легенди за маите".

***
Велико Търново.
От 19.00 часа в Клуб 7 ще бъде представена „Секс, наркотици и рокендрол" - постановка с участието на Милен Димитров, Петър Георгиев, Йордан Борисов и Димитър Хараламбиев.

***
Велико Търново.
От 19.00 часа в Голяма зала на МТД „Константин Кисилов" ще се проведе Концерт по случай 9 май - Ден на Европа - вход свободен.

***
Велико Търново.
От 21.00 часа на пл. „Цар Асен I" ще бъде излъчен Аудиовизуален спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина" - безплатна прожекция за Деня на Европа.

***
Велико Търново.
От 18.00 до 22.00 часа ще се проведе Европейската инициатива „Нощ на литературата". Във Велико Търново четенията ще бъдат в клуб „Мелон" на ул. „Независимост", Клуб „7" на ул. „Княз Дондуков-Корсаков" (зад бившето кино „Полтава" и на откритата сцена „Арт лято" до ХГ „Борис Денев" (парк „Асеневци"). Литературни откъси ще четат актьорите от МДТ „Константин Кисимов" Милен Иванов, Стефка Златкова и Детелин Кандев.

***
Видин.
От 10.00 часа в заседателната зала на Общински съвет-Видин (гр. Видин, пл. „Бдинци" 2) екипът на ОИЦ - Видин, съвместно с „Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД, ще проведе информационна среща, насочена към стартиращи предприемачи от уязвими групи, компании със социална насоченост и предприятия в начален етап на развитието си. Кметът на Община Видин Огнян Ценков ще поднесе приветствие към участниците в информационна среща.

***
Видин.
От 11.00 часа заместник-кметовете на Община Видин инж. Цветан Асенов и Венци Пасков ще се включат в поклонението на Руското военно гробище по повод Деня на победата над хитлерофашизма и Деня на Европа, което се организира от Руски клуб "Видин-2002", със съдействието на Общината.

***
Горна Оряховица./с. Поликраище.
От 11.00 часа в НЧ „Развитие" ще бъде открита Изложба „Ден на Европа" - традиции и обичаи на европейските народи.

***
Горна Оряховица./с. Драганово.
В НЧ „Съединение - 1888" продължава VII-ми Национален преглед на селските любителски читалищни театри (от 8 до 13 май).

***
Добрич.
От 9.30 и 10.30 часа ДГ 10 и ДГ 8 ще бъдат представени куклени спектакли „Пинокио" на Държавен куклен театър „Дора Габе.

***
Добрич.
От 10.00 часа на Паметника на загиналите добруджанци в заключителния етап на Втората световна война ще се проведе Общоградско поклонение и полагане на венци и цветя по повод Деня на победата и Деня на Европа. От 11.00 часа пред Паметника на Съветската армия ще се състои полагане на венци и цветя.

***
Добрич.
От 10.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова" ще се състои връчване на немски езикови дипломи.

***
Добрич.
От 10.30 часа в Народно читалище „Йордан Йовков - 1870 г.", Детски отдел на библиотеката, ще се състои презентация с четене на стихотворения от поетесата Елисавета Багряна.

***
Добрич.
От 17.00 часа в Регионална библиотека „Дора Габе", фоайе, ще се проведе лекция на Варта Корисян - Меонлина за Равноапостолна Света Олга.

***
Добрич.
От 18.00 часа в Регионална библиотека „Дора Габе", Дом-паметник „Йордан Йовков" и Книжарница „Хеликон" ще се проведе Европейска инициатива Нощ на литературата - Добрич 2018 - четене на съвременна европейска преводна литература.

***
Добрич.
От 19.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова" ще се проведе Седмица на камерната музика с международно участие „Константин Илиев" - Добрич 2018.

***
Дупница.
От 14.00 часа в Спортна зала ще се проведе училищен форум „Училищен форум и панорама на професионалното образование".

***
Кюстендил.
От 11.00 часа пред сградата на читалище „Братство" ще бъде отбелязан Деня на Европа.

***
Кюстендил.
От 11.00 часа в читалище „Братство" ще бъде представен проект за насърчаване на заетостта сред младежите в региона.

***
Кюстендил.
От 11.00 часа от площад „Велбъжд" ще започне шествие посветено на Деня на победата.

***
Кюстендил.
От 11.00 часа в градинката пред Община Кюстендил Областен информационен център организира открита приемна „Европа в моя регион" .

***
Кюстендил.
От 17.30 часа пред Общински драматичен театър ще се проведе Детски празник на таланта „Да докоснеш дъгата".

***
Пазарджик.
От 9.30 часа Окръжният съд в Пазарджик ще заседава по делото срещу 14 обвиняеми за разпространение идеите на ИДИЛ.

***
Перник.
От 11.00 часа пред блок №100 заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова ще открие официално завършения проект за благоустрояване на кв. „Тева".

***
Перник.
От 18.00 часа в Регионална библиотека "Светослав Минков" - голяма читалня и НЧ "Съзнание - 1922 г." - галерия "Марин Гогев", кв. "Изток" ще се състои Нощ на литературата.

***
Пещера.
От 10.00 часа ще бъде даден официален старт на цялостната реконструкция на ул. "Хан Пресиян" в Пещера.

***
Плевен.
От 11.00 часа в Пресклуб на БТА - Плевен ще се състои пресконференция на училище "Христо Ботев" в Плевен по повод инициативата "Мост към поколенията".

***
Пловдив.
Омбудсманът Мая Манолова ще посети Пловдив във връзка с казуса на работниците от шивашка фирма в града, които не са получавали заплати от март. Пред Териториалното поделение на Националния осигурителен институт в града (ул. Любен Каравелов" №7) омбудсманът ще срещне шивачките с представители на държавните институции - директорът на ТП на НОИ - гр. Пловдив Розалия Джинева, директорът на ТД на НАП Венелин Найденов и директорът на „Инспекция по труда - Пловдив" Атанас Чернаев, с които ще обсъдят как в най-кратки срокове да бъдат изплатени заплатите от Фонда за гарантирани вземания на работници при фалит на предприятия.

***
Пловдив.
От 9.00 часа на лекоатлетически стадион "Пловдив" ще се проведе Областно състезание по пожароприложен спорт.

***
Пловдив.
От 10.00 часа в парк "Лаута" (до барбекютата) на пресконференция по повод предстоящото издание на "Народен събор".

***
Пловдив.
От 10.30 часа в малката конферентна зала на ДК „Борис Христов" Философско-историческият факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" организира Кръгла маса на тема „Висшето образование пред предизвикателствата на гражданските професии на бъдещето".

***
Пловдив.
От 10.30 часа в ректората на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски", 13-а аудитория, евродепутатът Ангел Джамбазки ще изнесе лекция пред студенти. Темата на разговора е „Европейският съюз през призмата на национализма и двойните стандартни".

***
Пловдив.
От 11.00 часа във Висше училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив, бул. „Дунав" 78, Н. Пр. посланик Шин Бунам ще направи презентация на междукорейските отношения и икономиката на Южна Корея и ще отговори на въпроси по темата.

***
Пловдив.
От 13.00 часа Посланикът на Русия в България ще вземе участие в празничното мероприятие при паметника „Альоша" по повод Деня на победата.

***
Пловдив.
От 17.30 часа в Тракийския културен дом (бивше кино „Тракия") на ул. "Димитър Талев" 49 в град Пловдив акад. проф. Григор Велев, председател на Българска академия на науките и изкуствата, ще представи първите 5 тома от 10-томния си труд посветен на Историята на българите от Македония.

***
Пловдив.
От 18.00 часа в Галерия „Пловдив", ул. „Авксентий Велешки" 20, ще бъде открита международната изложба „Изкуството на Джън-Шан-Жен".

***
Пловдив.
От 18.00 часа с четения в Балабанова къща, Народна библиотека „Иван Вазов", Клуб „Петното на Роршах", Дом на културата „Борис Христов", Народно читалище „П. Р. Славейков - 1908", Народно читалище „Възраждане", Народно читалище „Алеко Константинов-1954", Народно читалище „Шалом Алейхем - 1945", НЧ „Христо Г.Данов" - 1904 и Книжарница „При Разказвача на приказки" Пловдив ще се включи в проявата „Нощ на литературата".

***
Пловдив.
От 18.00 часа в новото пространство за култура в Пловдив - СКЛАД (ул. „Екзарх Йосиф" №16), ще се състои първата среща по проекта ADATA AiR с 5-ма от международните артисти, които гостуват тази пролет!

***
Пловдив.
От 18.30 часа на стълбите на Каменица по повод Деня на Европа - 9 май ще се проведе празничен концерт.

***
Пловдив/с. Труд.
От 16.00 часа, в библиотеката при Народно читалище „Светлина 1929 г." - с. Труд ще бъде открита гостуващата изложба на Националния литературен музей „В търсене на хармонията" - разказ за жизнения и творчески път на писателя и учен Димитър Димов.

***
Русе.
От 17.00 часа от Парка на младежта ще се започне спектакъл-шествие "Колоритна. Единствена. Българска Европа на децата", посветен на Деня на Европа - 9 май и председателството на България на Съвета на Европа.

***
Русе.
От 18.00 часа на вазата в парка, на паметника на Баба Тонка, в беседката пред Регионална библиотека, в Дом Канети на ул. „Славянска" 12, на рибарската платформа на запад от Морска администрация ще се проведе Нощ на литературата.

***
Сандански.
От 10.30 часа в Интерхотел Сандански, Син салон, ще се проведе Начална пресконференция на проект "SOS за застрашени традиционни сортове лози".

***
Силистра.
От 11.00 часа ще бъде открита и осветена Мемориална стена на славата с изписани 563 войници и офицери.

***
Смолян.
От 11.00 часа ще се проведе Честване на 73 години от края на Втората световна война и отбелязване на Ден на Европа с почетен караул и поднасяне на венци-Паметник на загиналите във войните - кв. "Райково".

***
Смолян.
От 11. 00 часа Езикова Гимназия „Иван Вазов" организира Фестивал на чуждите езици в РДТ „Николай Хайтов" - Зала №1.

***
Смолян.
От 18.00 часа в НЧ „Кирил Маджаров-1866" - Смолян, зала „Юбилейна 150" ще се проведе Литературна вечер с творчеството на Евтим Евтимов.

***
Стара Загора.
От 10.00 часа в парк „5 октомври" с изпълнение на „Ода на радостта" от градския духов оркестър ще започнат честванията по повод Деня на Европа. Ритуал по поднасяне на венци и цветя, посветен на Деня на победата и 73 години от края на Втората световна война ще се проведе от 11.00 часа пред Паметната плоча на СВВБ пред Военен клуб, ул. „Августа Траяна" №23. От 12.00 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески" ще се проведе среща свързана с паневропейската инициатива „Отново в училище". Изложба и викторина „Европейски столици" ще се проведе от 13.30 часа в сградата на Културно-информационен център „Етносвят България" на ул. „Капитан Петко Войвода" №54. Флашмоб ще се проведе на паркинга на парк „Артилерийски" в 18.30 часа, а хорото ще се извие в 19.00 часа.

***
Стара Загора.
В хотелски комплекс „Сити", в Стара Загора, ще се проведе тридневен Професионален форум на тема: „Превенцията като процес на етичност, осъществимост, достоверност и ефективност", подготвен от Общинския съвет по наркотични вещества Стара Загора и Превантивно-информационния център по зависимости.

***
Стара Загора.
От 11.00 часа в Пресклуб на БТА - Стара Загора ще се състои пресконференция на Държавна опера - Стара Загора.

***
Стара Загора.
От 18.00 часа в Кафе „Нашето място", бул. „Ген. Столетов" № 107; Къщата на арх. Христо Димов, ул. „Сава Силов" № 37; Къща музей „Гео Милев", ул. „Гео Милев" № 37; Колобри на бирата/Beer Kolobars, бул. „Митрополит Методий Кусев" № 1; Книжарница „Приятели", бул. „Цар Симеон Велики" № 118; Кафе-ресторант „Бирхалето", бул. „Митрополит Методий Кусев" № 28; Книжарница „Хеликон", бул. „Цар Симеон Велики" № 100; Кафе „Августа" (РИМ), бул. „Руски" № 42 и Регионална библиотека „Захарий Княжески", бул. „Руски" № 44 ще се провежда Нощ на литературата 2018 г. в Стара Загора.

***
Ямбол.
От 9.45 часа с тържествено честване пред паметника на Георги Дражев и на загиналите през войните ямболци ще бъдат отбелязани Денят на победата и Денят на Европа. В 10.00 часа започва тържественият ритуал, посветен на Деня на победата и Деня на Европа, със слово на кмета на Ямбол Георги Славов и отдаване на почит на загиналите във войните с поднасяне на венци и цветя пред паметника.