Глобиха румънския президент за дискриминация заради думата "престъпници"
Секция: ЛЮБОПИТНО
09 Май 2018 19:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Глобиха румънския президент за дискриминация заради думата "престъпници"

/КРОСС/ Румънският президент Клаус Йоханис бе глобен днес от Националния съвет за борба с дискриминацията със сумата от 2000 леи (839 лева) заради това, че е използвал думата "престъпници", говорейки за политици, които се опитват да дискредитират Националната дирекция за борба с корупцията /НДБК/, съобщи информационният сайт Зиаре.

"Имаме скандал в публичното пространство и мисля, че доста хора очакват да изразя мнението си. Нещата могат да се резюмират с няколко думи: едни престъпници правят отчаян опит да дискредитират НДБК", заяви тогава Йоханис.

Сезирането в Националния съвет за борба с дискриминацията е подадено от електронното издание в областта на правосъдието "Лумя жустицией" /"Светът на правосъдието"/ през февруари, посочва в. "Гъндул".

"Не може да се приеме (...) всички в обществото да се наричаме с определения като "престъпник", "обвиняем", "подсъдим", "затворник", които в цивилизования свят, особено в пространството на ЕС, са смятани за форми на дискриминация, които биха могли да предизвикат включително реакции като омраза и насилие", се посочва в сезирането.

Президентът Йоханис заяви, че ще обжалва решението на съвета, което според него е "политическо".