Европа е разчарована от оттеглянето на САЩ от споразумението с Иран
Секция: СВЯТ
09 Май 2018 19:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европа е разчарована от оттеглянето на САЩ от споразумението с Иран

/КРОСС/ Напрежението в света расте заради оттеглянето на Доналд Тръмп от ядреното споразумение с Иран. Русия е дълбоко разочарована от решението на Вашингтон, което според Москва представлява грубо погазване на международното право. Европейският съюз потвърди, че остава в споразумението, докато Техеран изпълнява ангажиментите си. Темата ще бъде основна и на Срещата на върха в София след седмица.

Безпредцедентно за отношенията Европа-Съединените щати – историческите партньори от двете страни на Атлантика застанаха на противоположни позиции. И не само – европейските страни може да се окажат под удара на американските санкции за страни с търговски отношения с Иран. Има ли Европа резервен план вероятно ще се разбере в София след семица.

В специално изявление снощи Доналд Тръмп нарече ядреното споразумение с Иран "дефектно по произход" .

„Европейските страни са били уведомени за намеренията на президента Тръмп преди дни и техни представители предприеха действия. Часове преди изявлението на американски президент в Брюксел бе привикан заместник външния министър на Иран. Европейските представители се опиттаха да убедят Техеран да продължи да спазва ангажиментите си въпреки решението на Вашингтон. Това е и условето на Брюксел да остане в споразумението”, заяви американският президент Доналд Тръмп.

„Ядрената сделка с Иран е съдбоносна за сигурността на региона, на Европа и на целия свят. Докато Иран продължава да изпълнява ангажиментите си, както и досега, Европейският съюз ще продължи също да изпълнява изцяло своите в рамките на ядрената сделка”, обясни Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за външна политика и сигурност.

В съвместна декларация Франция, Германия и Великобритания изразиха съжаление от решението на Доналд Тръпм потвърдиха, че остават в споразумението. Те изказаха и притеснения за иранската балистична програма, както и иранските действия на сирийска територия. От иранска страна обявиха, че при определени условия ще спазват сегашното споразумение.

„Европейската комисия каза още в понеделник, че е готова с резервен план, но остава наеясно какъв е той. Важни европейски индустрии са в търговски отношения с Иран, които очакват да разберат какви стъпки ще се предприемат”, коментира Хасан Рухани, президент на Иран.

Най вероятно повече ще разбере на Срещата на върха в София. Въпреки, че срещата е за Западните Балкани, председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че вкарва в дневния ред на съвет темата Иран.