Предстоящи събития в страната за 11 май
Секция: Предстоящи събития
11 Май 2018 07:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната за 11 май

/КРОСС/ Пазарджик/гр. Брацигово.
От 21.00 часа на площад „Централен" в Брацигово президентът Румен Радев ще участва в тържествената заря-проверка по повод 142-ата годишнина от Априлската епопея.

***
София.
От 11.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков" 2 президентът Румен Радев ще удостои посланика на Република Корея у нас Шин Бу-нам с орден „Стара планина" - първа степен.

***
Каварна.
В 9.30 часа на централния площад в град Каварна вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие в 15-ия Общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето" в Каварна. Съборът ще се проведе на 11, 12 и 13 май 2018 г. Мотото му е „Фолклорът - най-атрактивната картичка на България".

***
София.
В 9.00 часа ще започне пленарното заседание на Народното събрание.

***
София.
От 9.00 в Информационния център на Европейския съюз в София (ул. „Г. С. Раковски" №124) ще се проведе среща дискусия, посветена на иновативната социална практика „Колеж за овластяване" - същност и приложимост в български контекст.

***
София.
От 9.00 часа в Интер Експо Център Специалисти в сферата на бизнеса, финансите и дигиталните технологии от три континента и девет държави ще бъдат гост-лектори в първата по рода си конференция за криптовалути и дигитални финанси в България - The Crypto CONF 2018.

***
София.
От 9.30 часа в ХVI състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Стефан Б., Христо А., Владислав Г. и др., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 9.30 часа в 3 състав на Софийски градски съд ще се гледа делото срещу прокурор Константин С., обвинен в неправомерно присъединяване към ел. мрежата.

***
София.
От 10.00 часа кметът на София Йорданка Фандъкова и Н.Пр.Посланика на Азербайджан д-р Наргиз Гурбанова ще засадят дървета в парк-музей „Врана". Засаждането на три чинари ще бъде по повод отбелязването на 100 години на Азербайджанската демократична република.

***
София.
От 10.00 часа в XIII състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Радослав К., Генчо П., Венцислав П. и др., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 10.15 часа в Х въззивен състав на Софийски градски съд ще се гледа делото срещу Константин К., обвинен по чл. 343Б, ал. 1 от НК.

***
София.
От 10.00 часа в IХ състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Гроздан Т., Иван П., Калоян Г., Емил К. и др., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 10.00 часа в ХIІ състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Гриша Г., Данаил Г., Емилия С. и др., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 10.00 часа в сградата на Съюза на юристите в България ще се състои организират кръгла маса за обществено обсъждане на проекта за изменение и допълнение на Закона защита на личните данни (ЗЗЛД).

***
София.
От 10.00 часа в сградата Българската търговско-промишлена палата (ул. „Искър" 9, ет. 1, зала А) ще се проведе презентация на тема „Възможности за бизнес с Португалия", организирана съвместно с Българо-португалската търговска камара и Посолството на Португалия в София.

***
София.
От 10.30 часа в ХVІІІ състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Руси Д., Стоян Д., Красен Н. и др., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 11.00 часа в ХVІІІ състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Андреан А., Благо А., Венцислав Ф. и др., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 11.00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на църквата „Св. Стефан" - паметник на българската държавност и духовност.

***
София/с. Иваняне.
От 11.00 часа в на територията на ЧСУ „Цар Симеон Велики"-с. Иваняне ще се проведе тържествена церемония по откриването и освещаването на тенис зала „Comac Tennis Arena".

***
София.
В 11.00 часа в „София Хотел Балкан" за 21-ви път ще се проведе Националния конкурс „Учител на годината". Очаква се на събитието да присъстват министърът на образованието Красимир Вълчев, кметът на София Йорданка Фндъкова и др.

***
София.
От 11.00 часа в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски" Джузепе Консоло ще представи своята книга „Атентатът срещу папата".

***
София.
От 11.30 часа в Изложбена зала ЦУМ ще бъде открита дванайсетото издание на търговско изложение „Доверете се на българското".

***
София.
От 12.00 часа и от 14.00 часа в Националния исторически музей ще се проведат часове по калиграфия, съпътстващи проекта „Представителна изложба: Сакралното пространство по българските земи XV-XIX в.", реализиран с частичната финансова подкрепа на Министерство на културата.

***
София.
В 12.00 часа зам.-кметът на София Евгени Крусев ще провери работата на фирмите по ремонта на ул. "Св. Николай Чудотворец" и детска градина ОДЗ 15 в кв. „Надежда".

***
София.
От 12.00 часа в Столична библиотека ще се проведе Ден на отворените врати - „Библиотеката - съкровищница на словото". Ще бъде открита документалната изложба „Прослава на св. св. Кирил и Методий", посветена на паметта на Първоучителите. От 8.30 до 19.30 ч. всички желаещи ще могат да получат безплатни едногодишни читателски карти и да се запознаят с библиотеката.

***
София.
От 12.30 часа в столичното 23-то училище Народните представители от Комисията по образованието и науката и членовете на Съвета на жените в бизнеса в България ще дадат началото на Програма за кариерно ориентиране на ученици. Инициативата „Запознай се с бъдещето".

***
София.
От 13.00 часа в Литературен клуб „Перото" ще започне конференцията „Българистиката в Европа - настояще и бъдеще".

***
София.
От 13.30 часа в ИнфоЦентър София - Европейска столица на спорта ще се състои пресконференция във връзка с предстоящото тази неделя състезание по шосейно колоездене „DRAG ИЗКАЧВАНЕ НА ВИТОШA".

***
София.
От 14.00 часа в Библиотечно-информационен център на Химикотехнологичен и металургичен университет ще се състои проявата - Ден на отворени врати. Събитието е по повод 11 май - Ден на библиотекаря и на него ще присъства и писателя Нидал Алгафари, който ще представи своите книги и ще отправи поздравления към библиотекарите.

***
София.
От 14.00 часа в XIV състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Иван Д., Катерина Д., Анжело В. и др., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 14.00 часа в XVI състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Крум К., Мирослав Е. и Свилен Г., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 14.30 часа в IX състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Огнян А., Янко Я., Ивайло С., Петър М. и др., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група.

***
София/гр. Пирдоп.
От 15.30 часа в офиса на ГЕРБ (бул. „Цар Освободител" № 45 А, ет.1) народният представител от ГЕРБ-София област Валентин Милушев ще проведе приемна за граждани.

***
София.
От 16.00 часа в СУ „Св. Климент Охридски", Библиотека „Филологии" (Ректорат, 6 етаж), ще бъде представено четвъртото разширяване на Зографската електронна научно-изследователска библиотека.

***
София.
От 17.30 часа в Американския център на Столичната библиотека (пл. "Славейков" 4А) проф. Радж Рагунатан ще представи своята книга "Ти си умен, успешен, но дали си ЩАСТЛИВ?".

***
София.
В 18.00 часа в Борисовата градина ще се проведе шествие на страните участници в азиатския фестивал „Цветовете на традициите", който ще се състои на 12 май. Шествието ще започне от „Лятната естрада" и ще приключи на езерото „Ариана".

***
София.
От 18.30 часа в Театър Азарян ще бъдат представени спектаклите „Palace." („Дворец.") и „I Identify" („Аз се определям").

***
София.
От 19.00 часа в Литературен клуб „Перото" ще започне представянето на българското издание на книгата „Тайният дневник на Хитлер" от гръцкия писател Харис Влавианос.

***
София.
От 19.00 часа ще се състои официалната церемония по награждаването Националния конкурс „Най-зелените компании в България", който се организира с подкрепата на Министерството на околната среда и водите.

***
София.
От 19.00 часа в „Софийска опера и балет" ще се състои спектакъла „Луд гидия".

***
София.
В 19.30 часа в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски" ще се състои тържествена церемония, на която ще бъдат отличени победители в конкурс „Студент на годината".

***
София.
От 19.30 часа на сцената на зала „България" Радиосимфониците с главния диригент Марк Кадин и солиста Марио Ангелов ще изпълнят Славянски марш от Пьотр Илич Чайковски, Симфония № 4 - Концертанте от Карол Шимановски, симфонична поема „Вълтава" от Бедржих Сметана и гротескна симфонична сюита „Бай Ганьо" от Веселин Стоянов.

***
София.
От 20.00 часа в Зала 1 на НДК Стефан Вълдобрев & Обичайните заподозрени ще изнесат своя първи концерт.

***
София.
От 20.30 часа в Литературен клуб „Перото" ще се проведе Състезание, организирано от Асоциацията на студентите - медици в България.

***
Белослав.
От 8.30 часа в гр. Белослав, СУ „Св.Св. Кирил и Методи" ще се чества патронния празник на училището.

***
Благоевград.
От 9.30 часа ще се проведе извънредна сесия на Общинския съвет в Благоевград, на която ще бъде разгледано искане за провеждане на местен референдум „за" или „против" за „Запазване и възстановяване на раннохристиянска черква от IV век от времето на император Константин Велики и неговите синове, както и баня, канализация, административни, производствени и жилищни сгради открити в тракийското селище Скаптопара на площ от 120 декара в землището на с. Покровник и с. Зелен дол".

***
Благоевград/с. Сатовча.
От 12.00 часа в местното читалище „Св. Св. Кирил и Методий - 1926" омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с кмета д-р Арбен Мименов и повече от 200 жители на селото, които я сезираха във връзка с режима за добив на скално-облицовъчни материали в района

***
Благоевград.
От 13.30 часа в залите на Регионален исторически музей- Благоевград ще се проведе награждаване на отличилите се по възрастови групи участници в областния ученически конкурс за рисунка и стихотворение „Това е моята родина".

***
Бургас.
От 16.00 часа в комплекс „Славейков" ще бъде открит най-модерният плувен комплекс в страната Парк „Арена ОЗК" - Бургас.

***
Бургас.
В 17.30 часа в залата на Културен център "Морско казино" ще започне церемонията за връчване на наградите в литературния конкурс " Петя Дубарова.

***
Варна.
От 10.00 часа в Университетския медико дентален център (бул. „Цар Освободител" №84, етаж 5) ще се проведе кратка пресконференция във връзка с дейностите и първи резултатите по програмата за безплатни операции за връщане на зрението при двустранно слепи пациенти с катаракта, които имат предотвратима слепота.

***
Варна.
От 11.00 часа в градинката до Националната астрономическата обсерватория и планетариум „Николай Коперник" ще се състои откриване на пластиката "Звездоброец".

***
Варна.
От 14.00 часа в офиса на ПП ГЕРБ (ул. „Георги Бенковски" №1) общинският съветник Людмила Колева ще проведе приемна за граждани.

***
Варна.
От 17.00 часа в Морско казино общинският детски комплекс ще проведе тържествен педагогически съвет по случай 65 години организирана извънучилищна дейност във Варна и 25 години от създаването на ОДК-Варна, под мотото „Традиции, корени, съвременност, криле...".

***
Велико Търново/гр. Лясковец
От 11.00 часа край Петропавловския манастир до гр. Лясковец ще бъде открито седмото издание на Националния събор на овцевъдите в България.

***
Велико Търново.
От 11.00 часа пред паметника на Светите братя равноапостоли Кирил и Методий ще се проведе Отбелязване на патронния празник на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий".

***
Велико Търново.
От 12.00 часа край Петропавловски манастир ще се проведе официално откриване на Националния събор на овцевъдите.

***
Велико Търново.
От 17.30 часа в конферентната на ИЗ „Рафаел Михайлов" ще се проведе поетична вечер, посветена на художника Рафаел Михайлов, изпълнена от литератора Здравко Пеев и с участието на актьорите Иван Митев и Детелин Кандев.

***
Велико Търново.
От 19.00 часа в МДТ „Константин Кисимов" ще бъде представен „Секс, наркотици, рок & рол" - спектакъл с участието на Ивайло Христов, Добрин Векилов - Дони и Коцето - Калки. Автор: Ерик Богосян. Постановка: Николай Ламбрев - Михайловски. Продукция на театър „Българска армия" - София.

***
Видин.
От 13.00 часа ще бъде извършено официално откриване на новата сграда на Административен съд - Видин. Кметът на Община Видин Огнян Ценков ще бъде гост на церемонията.

***
Враца.
От 14.00 часа в офиса на БСП във Враца ще се проведе пресконференция, на която ще бъдат изнесени данни за състоянието на Врачанската болница.

***
Горна Оряховица.
От 14.00 часа в ХГ „Недялко Каранешев" ще бъде отрита изложба на рисунки, апликации, фотоси, снимки, колажи на тема „Българското председателството на Съвета на ЕС", част от Проект „Европа за гражданите на Община Горна Оряховица".

***
Горна Оряховица./с. Драганово.
В НЧ „Съединение - 1888" продължава VII-ми Национален преглед на селските любителски читалищни театри / от 8 до 13 май/.

***
Добрич.
От 9.00 часа пред паметника на Стефан Караджа ще бъдат поднесени цветя по повод 178 години от рождението му и патронен празник на ОУ „Стефан Караджа".

***
Добрич.
От 10.00 часа в Голямата заседателна зала на Община Добрич ще бъдат връчени грамоти и купи на първенците в общински етап на ученическите игри за учебната 2017/2018 г.

***
Добрич.
В 13.30 часа в Зала за презентации на етаж 2 на Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Георги Павлов" (бул. „25 септември" №98) ще се проведе пресконференция във връзка с проекта за реконструкция на гимназията.

***
Добрич.
От 19.00 часа в огледална зала „Нели Божкова" ще се проведе концерт на Български камерен оркестър-Добрич.

***
Кюстендил.
От 10.00 часа в Рилския манастир заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова ще отличи директори на училища с наградата на МОН „Св. Иван Рилски".

***
Кюстендил.
От 10.00 часа в малката зала на Областна администрация ще се проведе пресконференция на „Инспекция по труда" и „Бюро по труда" по повод предстоящата черешова кампания. - отразява Венцеслав.
***
Кюстендил.
От 17.30 часа в залата на Общински драматичен театър ще се проведе празник по повод 198 години от създаването на Основно училище „Св.св. Кирил и Методий". - по телефона.

***
Кюстендил.
От 17.30 часа в Регионален исторически музей ще се проведе публична лекция на доцент Екатерина Керемидарска" - „Никой не е по-голям от хляба". - По телефона, интервю. -

***
Кюстендил.
От 18.00 часа в къща-музей „Людмил Янков" ще бъде представена последната книга на поета Методи Джонев . - не се отразява.

***
Ловеч.
От 10.30 часа в катедралата „Св. Св. Кирил и Методий" министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще присъства на литургия, от където ще тръгне празнично шествие по повод празника на Ловеч. В 11.00 часа на площад „Тодор Кирков" ще бъде издигнато тържествено знамето на Община Ловеч. От 12.00 часа в читалище „Наука - 1870 г." ще се състои Церемонията по удостояване със званието „Почетен гражданин на Ловеч".

***
Момчилград.
От 17.30 часа в читалище "Нов живот" ще се проведе гала спектакъл под надслов "Приказка без край".

***
Перник.
От 10.00 часа в двора на ХI ОУ „Елин Пелин" ще започне патронният празник на училището. „Розите на България" - участие в инициативата на Министерство на културата за най-дълго българско хоро.

***
Перник.
От 11.00 часа в НЧ „Наука - 1967 г." ще се проведе изложба по повод Деня на библиотекаря.

***
Перник/гр. Брезник.
В 13.05 часа председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще присъства на откриването на паметна плоча в местността „Главан" край Брезник и ще произнесе встъпителна реч. Лидерът на БСП - София Калоян Паргов също ще участва в церемонията.

***
Перник.
От 17.00 часа в кв. „Тева" ще се проведе празникът на квартала.

***
Перник/с. Дивотино.
От 17.00 часа в двора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" ще се проведе патронният празник на училището. „Розите на България" - концерт по повод инициативата на Министерство на културата за най-дълго българско хоро.

***
Перник.
От 17.30 часа в театрален салон „Георги Русев" ще се проведе патронният празник на VI СУ „Св. Св. Кирил и Методий".

***
Перник.
От 17.30 часа в Регионална библиотека „Светослав Минков" ще се проведе читалня „Тетрадката" - рубрика на РБ „Св. Минков" за литературни изяви на млади автори. Гостуват поетите Симеон Аспарухов и Ива Спиридонова

***
Перник.
От 18.30 часа в театрален салон ЦПЛР-ОДК ще се проведе „Не падай духом" по Станислав Стратиев - постановка на ДЮТ „Мускетарите".

***
Пловдив/Садово.
На 11 май Православната църква прославя светите равноапостолни братя Кирил и Методий. От 09.00 часа в храма на Пловдивската духовна семинария и Православната духовна академия, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще оглави архиерейска св. Литургия. По същото време, с благословението на Пловдивския митрополит Николай, Преосвещеният Знеполски епископ Арсений ще оглави архиерейска св. Литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий" в Садово.

***
Пловдив.
В 10.30 часа в ресторант "Сол и пипер" ще се състои пресконференция по повод предстоящия фестивал „Вкусът на Пловдив - Заедно", в който ще участват звездни ресторанти, топ готвачи и пловдивски фермери.

***
Пловдив.
В 13.30 часа в двора на училище „Любен Каравелов" учениците ще се присъединят към инициативата на МОН „Розите на България". Облечени в български народни носии, ученици, учители, ръководство и родители ще се хванат на дълго хоро.

***
Пловдив.
В 14.30 часа в Дома на културата „Борис Христов" астронавтът от НАСА д-р Ричард Линехан ще изнесе лекция пред ученици.

***
Пловдив.
В 16.30 часа в Голямата конферентна зала на Дома на културата „Борис Христов" ще се състои пресконференция с участието на камерните музиканти на Луиза Селло (флейта) и Бруно Канино (пиано) от Италия, които ще изнесат безплатен концерт в града.

***
Пловдив.
В 18.30 часа в пространството на "Отсреща", ул. "Бетовен" 12 ще бъде открита изложба " Математическите чудовища", която е част от първите събития по проекта "Математическата сърцевина на изкуството" към официалната програма на "Пловдив 2019".

***
Русе.
От 12.30 часа пред сградата на община Русе ще се състои инициативата „Розите на България".

***
Сандански.
От 12.00 часа в залата на община Сандански министърът на туризма Николина Ангелкова ще участва в представянето на проекта за развитие на 7 балнео- и СПА дестинации на България. В 13.15 часа е предвиден брифинг за медиите.

***
Свищов.
От 11.00 часа пред паметника на Алеко Константинов в градската градина ще се проведе Възпоменателен ден за Алеко по повод 121 години от неговото убийство.

***
Сливен.
От 10.00 часа в пресклуба на БТА в Сливен ще се проведе пресконференция на Фондация „Стария бряст" за провелите се юнашки игри „Хайдушка среща".

***
Сливен.
От 12.00 часа на пл. „Хаджи Димитър" ще се състои „Клетва на първокласника".

***
Смолян.
От 9.30 часа СУ „Св. св. Кирил и Методий" - Смолян ще отбележи патронния си празник с празнично шествие и концерт на площад „Свобода" - Стар център.

***
Смолян.
ОТ 11.30 часа на площад „Свобода" Община Смолян и Регионално управление на образованието - Смолян организират концерт „Розите на България" с участие на образователни институции на територията на Община Смолян.

***
Смолян.
18. 00 часа Клуб на дейците на културата и Клуб на учителите - ветерани - изложбена зала „Петър Стайков"-Смолян -„Словото и солунските братя" - празнична вечер, посветена на Св. Св. Кирил и Методий

***
Стара Загора.
От 19.00 часа в Оперен театър ще се проведе концерт на Вокален ансамбъл „Мистериите на българските гласове" и Общински фолклорен ансамбъл „Загоре".

***
Стара Загора.
От 17.30 часа в зала „П. Р. Славейков" в сградата на Община Стара Загора ще се проведе за публично обсъждане на отчета за касово изпълнение на бюджета и на сметките за средствата от Европейския съюз на Община Стара Загора за 2017 година.

***
Шумен.
От 12.30 часа за трети път Първа Шуменска чета „Панайот Волов" от сдружение „Пазители на българщината" ще изпълни дългосрочната си кауза, като спусне националния флаг на Република България на фасадата на МБАЛ-Шумен.

***
Шумен.
От 9.30 часа във всички училища ще бъдат издигнати флаговете на България и Шумен и ще се проведе Урок по родолюбие по повод 11 май- Деня на Шумен.

***
Шумен.
От 10.30 часа пред общината ще се състои церемонията по официалното издигане на флаговете на България, Шумен и ЕС, след което в 11.00 часа започва тържествената сесия, на която ще бъдат връчени Наградите на Шумен, както и званието „Почетен гражданин на Шумен".

***
Шумен.
От 11.00 часа в алеята от „Кристал" до пл. „България" ще бъдат организирани Ателиета на открито.

***
Шумен.
От 12.30 часа от покрива на шуменската болница ще бъде спуснат 30-метров национален флаг.

***
Шумен.
От 18.30 часа на пл. „Освобождение" започва празничният концерт с участието на Поли Генова.

***
Шумен.
От 10.00 часа в двора на II ОУ „Д-р П. Берон" в двора на училището ще бъде представена жива картина "Училищно иСпитание" по Ст. Изворски" от Родолюбив Комитет "Крумь Страшний".

***
Шумен.
От 11.00 часа в сградата на II ОУ „Д-р П. Берон" ще се проведе трето градско състезание по Краснопис и Правопис за ученици от I и II клас.