Президентът удостои посланика на Република Корея у нас Шин Бу-нам с орден „Стара планина“
Секция: ПОЛИТИКА
11 Май 2018 13:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът удостои посланика на Република Корея у нас Шин Бу-нам с орден „Стара планина“

/КРОСС/ В рамките на мандата си у нас посланик Шин Бу-нам успя да развие изключително активна и ползотворна дейност за сътрудничеството между Република България и Република Корея във всички области от взаимен интерес. Това заяви президентът Румен Радев, след като удостои посланика на Република Корея у нас Шин Бу-нам с орден „Стара планина" - първа степен.

Висшето държавно отличие се връчва за изключителните заслуги на дипломата за развитието на двустранните отношения между Република България и Република Корея. Посланик Шин спомогна за реализирането на редица успешни визити, сред които това на министър-председателя на Република Корея Ли Нак-йон през октомври м.г.

Посланик Шин положи усилия особено за развитието на нашите икономически отношения, посочи Румен Радев и даде пример с посещението на бизнес делегации, организирането на форуми, откриването на Българо-корейската търговско-промишлена камара. Президентът изтъкна и важността на програмите за задълбочаване на инвестиционното сътрудничество в областта на високите технологии, машиностроенето, електрониката, информационните и комуникационни технологии. Румен Радев отбеляза също и работата на посланик Шин Бу-нам за популяризиране на корейския бит и култура, усилията му в сферата на образованието и спорта.

Вие сте посланик, който надхвърли рамките на своята пряка дейност, защото обединявахте и давахте импулс и на целия дипломатически корпус по отношение на Азия, заяви държавният глава. Президентът припомни за работната среща с дипломатически представители от азиатските държави у нас, която бе организирана от посланик Шин през март тази година и на която държавният глава беше гост. Знаковата среща между посланиците на Република Корея и Корейската народнодемократична република тогава е пример как трябва да се работи за изграждането на отношения в дух на мир и сътрудничество.

Шин Бу-нам заяви, че за него е чест да получи най-висшето държавно отличие, особено предвид факта, че не само напуска страната ни, но и се оттегля от дипломатическата дейност. „Днес ми е малко тъжно, че си заминавам, но вярвам, че това не е краят на нашите отношения, защото ще остана почетен председател на Българо-корейската търговско-промишлена камара и на сдружението за приятелство между двете страни", заяви посланик Шин. Той благодари на президента Румен Радев за силния му ангажимент в подкрепа на отношенията с всички азиатски държави.