Учителите ще получат допълнително възнаграждение за 24 май
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Май 2018 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учителите ще получат допълнително възнаграждение за 24 май

/КРОСС/ Учителите ще получат допълнителни пари по случай 24-ти май. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на 21-та церемония по връчването на наградите „Учител на годината" в София, информира БГНЕС.

„В наредбата за нормирани заплащания на труда е регламентирано допълнително възнаграждение на учителите три пъти годишно и по Колективния трудов договор. Това е традиционното, което е било и през предходни години за 24 май, за 15 септември и за Коледа. То се предоставя в зависимост от възможностите на училищата. През последните години като чели най-голямо е това плащането, което е към края на годината", заяви образователният министър.

Той добави, че размерът на възнаграждението е различно навсякъде и се базира на възможностите на всяко образователно заведение. Вълчев подчерта, че в резултата на промените в системата на делегираните бюджети много повече детски градини и училища имат по-добро финансиране, които се намират в по-малки и отдалечени общини.

Министърът подчерта, че около 7-8% от училищата и детските градини през изминалите години не са успели да направят задължителните плащания и да дадат пари за работно облекло.

„Надявам се, че тази година в резултат на промените този процент ще бъде по-малък", коментира Красимир Вълчев.

Той подчерта, че в рамките на трите плащания учителите получават допълнително около 6%. Министърът каза, че средната брутната заплата в момента е около 1080 лева за педагогическия персонал, а средната основна е по-ниска и тя е малко над 800 лв. Вълчев допълни, че най-високите заплати са над 1500 лева, но те са само за определени училища и длъжности.

Министърът обеща, че планираното двукратно увеличение на заплатите в сектораще бъде изпълнено в следващите четири години като първото трябва да се случи догодина.