Самодейното театрално студио от Бесарабия представят „Българи от старо време" в Тополовград, Свиленград и София
Секция: КУЛТУРА
11 Май 2018 16:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Самодейното театрално студио от Бесарабия представят „Българи от старо време" в Тополовград, Свиленград и София

/КРОСС/ От 14 до 20 май в България ще гостува самодейното театрално студио „Онгъл". Актьорите от студиото са бесарабски българи от град Болград, Украйна. Поводът за пътуването на болградските актьори е участието им в Международния фестивал на любителските комедийни театри, сатира и пантомима „Велко Кънев" в Тополовград. Тази година за пръв път във фестивала ще участват 5 български театрални трупи от чужбина - заедно с още 12 от България.

На 15 май от 20 ч. бесарабските актьори ще изнесат своето представление „Българи от старо време" по повестта на Любен Каравелов в Тополовград, а на 16 май - и на втора сцена на фестивала в Свиленград.

Трупата ще посети родния град на Любен Каравелов - Копривщица, а на 19 май ще играе своето представление и в София, на сцената на НАТФИЗ.

Ръководител на студио"Онгъл", регистирирано съвсем наскоро официално като организация към Градския дом на културата в Болград, е Снежана Касим. Сценарист и режисьор на представлението „Българи от старо време" е Ценка Кучева, бивш делегиран преподавател по български език, българска литература и българска история в Болградската гимназия „Георги С. Раковски". Музикалното оформление е дело на Красимир Кондов и Димитър Стоев, хореографията - на Петър Димитров и Маргарита Братоева. Актьорите от студиото са жители на Болград и околните села - педагози, зъболекар, домакиня, служител в Българския център в Болград, ученици, студенти, пенсионери, на възраст от 10 до над 60 години; хора артистични, обединени от обичта си към театъра, неравнодушни към темата за България и българското.
Интересно съвпадение е, че именно тази година се навършват 155 години от първото театрално представление в Болград - през Възраждането, на 8 август 1863 г. в дома на Иван Атанасович; комедията на Сава Доброплодни „Михал". След Лом и Шумен, Болград е от първите възрожденски градове, където се е развивал театърът - един от основните фактори за просвещение на народа.