Дончо Барбалов: 42% БВП на страната се генерира в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Май 2018 10:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дончо Барбалов: 42% БВП на страната се генерира в София

/КРОСС/ 40% от БВП за цялата страна се генерира в столицата. Това изказване направи зам.-кметът по финанси в Столична община Дончо Барбалов. Каза го по време на регионалния семинар с тема „Европейската перспектива на Западните Балкани: приносът на София“, в Дома на Европа, съобщава Столица БГ.

Барбалов добави още, че столицата може да служи за добър пример за всички бъдещи страни-членки, защото администрацията има опит по отношение на реализирането на различни Европейски проекти. Заместник-кметът подчерта, че София освен не само е географски център на Балканите, но и страната ни има доста добри отношения с всичките съседни държави. По думи на Антоний Гълъбов е редно да настояваме за повече средства по отношение на трансграничното сътрудничество и на регионалното развитие, защото столицата в следващите десетилетия ще продължи да бъде най-голям град в региона.
Гълъбов прибави още, че всичко е свързано с приоритетите на българското председателство и с началото на дебатите на новата многогодишната финансова рамка на ЕС. На втори май Европейската комисия публикува своите предложения. Той обясни, че към края на председателството ние ще стартираме този дебат и целта още е сега да се въведе темата като възможна перспектива, в която страните от Западните Балкани ще станат по-близки.
Към края на конференцията пък ще бъде изготвена декларация, целяща насърчаване на трансграничното сътрудничество със страните от Западните Балкани. Тя ще бъде връчена на участниците в среща на върха, която е планирана за 17-и май в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.